Hayssam a pierdut IPRS Băneasa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile şi-au dat seama abia după arestarea sirianului că firma Ogharit Trading nu avea calitatea necesară de investitor strategic Tribunalul Bucureşti a decis anularea

Autorităţile şi-au dat seama abia după arestarea sirianului că firma Ogharit Trading nu avea calitatea necesară de investitor strategic

Tribunalul Bucureşti a decis anularea contractului de vânzare-cumpărare a 51,4% acţiuni la Întreprinderea de Piese Radio şi Semiconductoare Băneasa, încheiat în septembrie 2003, între AVAS (fosta APAPS) şi societatea siriană, controlată de Omar Hayssam, Ogharit Trading CO Siria.

Magistraţii au constatat o serie de nereguli făcute de funcţionarii statului la privatizare. Tribunalul Bucureşti a obligat AVAS prin sentinţă să continuie negocierile de privatizare, începute în 2003, cu societatea Elmefa Berdtijven BV Olanda, cea care a reclamant instanţei neregulile. Miza întregii afaceri se referă la peste 10 hectare de teren situate pe platformele industriale Băneasa şi Pipera. AVAS şi Ogharit au atacat decizia cu apel, iar procesul este blocat la Curtea de Apel Bucureşti şi se va relua din toamnă.

Tergiversările APAPS favorizau firma sirianului

În cererea de chemare în judecată, făcută de Elmefa, societate interesată de achiziţionarea pachetului de acţiuni IPRS, se arată că oficialii APAPS "au mimat" cu reprezentanţii lor negocierea vânzării întreprinderii. Elmefa a mai reclamat faptul că "tergiversările aveau ca scop favorizarea firmei siriene şi a reprezentantului său, Omar Hayssam, deşi se ştia că nu întrunea cerinţele de calificare stabilite prin lege, pentru a fi considerat investitor strategic". Societatea olandeză mai susţinea că este bine cunoscut faptul că Omar Hayssam, asociat şi reprezentant al Ogharit Trading, "este asociat (acţionar) la mai multe societăţi care nu au respectat contractele de privatizare încheiate cu FPS (APAPS)". La tribunal, APAPS a explicat că oferta sirienilor a fost mai bună şi că nu este vorba de nicio tergivesare. APAPS a mai arătat că Elmefa a fost eliminată, în stadiul de precalificare, pentru că nu avea toate actele traduse în limba română, iar apoi pentru că nu avea documentaţia completă şi lipseau o serie de rapoarte de activitate. APAPS a mai arătat că oferta financiară a firmei lui Hayssam a fost mai bună. Instanţa şi-a motivat decizia de anulare a contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni prin faptul că societatea Ogharit Trading nu avea ca obiect principal de activitate domeniul tehnologiei informaţiilor, "împrejurare de natură a atrage nulitatea contractului", şi nu avea calitatea necesară de investitor strategic.

Potrivit judecătorilor, societatea siriană avea obiect de activitate import-export de mărfuri generale şi de construcţii. "Mai mult, aceasta fusese înfiinţată în anul 2001, astfel că, şi în situaţia în care ar fi avut acest obiect de activitate, nu ar fi îndeplinit un alt criteriu de precalificare stabilit de APAPS, respectiv experienţă de cinci ani în domeniul tehnologiei informaţiilor şi comunicaţiilor", mai arată judecătorii.

Copiii "teroristului" vor să plece în Anglia şi Siria

Soţia lui Hayssam, Adela Omar, se zbate să obţină o sentinţă favorabilă prin care cei şapte copii minori pe care îi are cu sirianul să poată pleca din ţară.

Adela Omar dorea ca minorii să-şi viziteze bunicii în Siria, în intervalul 15 iunie - 15 august.

Totodată, soţia lui Hayssam voia să-şi trimită copiii la un curs în Anglia. Ea a obţinut acordul instanţei de a-şi scoate copiii din ţară fără acordul soţului dispărut, însă Autoritatea Tutelară a atacat decizia.

Judecătorii au arătat că minorii au dreptul să-şi cunoască rudele, dar unul dintre motivele pentru care au acceptat ieşirea lor din ţară a fost intenţia de a nu le periclita "dezvoltarea psihică şi morală".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite