Hârtie manuală cu flori şi boabe de orez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Răzvan Supuran duce mai departe meşteşugul fabricării hârtiei manuale şi lucrează la prima statuie din hârtie Deasupra vasului ce-ascunde într-însul o soluţie misterioasă, Răzvan

Răzvan Supuran duce mai departe meşteşugul fabricării hârtiei manuale şi lucrează la prima statuie din hârtie

Deasupra vasului ce-ascunde într-însul o soluţie misterioasă, Răzvan pare un fel de magician. Presară nişte grăunţe, aruncă, în dezordine, o mână de petale, desface fire roşii de mătase, care plutesc în aer înainte să se-nmoaie. Îşi plimbă mâinile în vas şi caută, cu vârful degetelor, lucruri numai de el ştiute. E mulţumit: amestecul e gata. Se poate apuca de treabă. Eu îi zic magician. El îşi zice, simplu, făcător de hârtie.

Întâmplarea l-a dus pe Răzvan Supuran, în anul I de facultate, în atelierul unui artist de hârtie din Cluj, Laszlo Matyas. "El avea nevoie de ajutoare, eu aveam nevoie de bani. Am lucrat trei luni acolo, dar nu muncă de artist, ci <> ... N-am apucat să-nvăţ atunci cum se face. Dar mi-a rămas curiozitatea pe care am măcinat-o ani de zile, până când m-am apucat să-mi inventez propria hârtie".

În 2004, a încheiat conturile cu presa - lucra la un cotidian din Cluj - şi s-a apucat de hârtie. Astăzi, are atelier în Bucureşti şi face hârtie după reţete proprii, convins fiind că fiecare tip de hârtie manuală - cu flori, cu grăunţe, cu nisip - vorbeşte prin sine şi pentru sine, asemenea unui obiect de artă.

Hârtie din coji de ceapă

Bun, bun, dar cum se face hârtia manuală? Şi din ce? Celuloza industrială e prima sursă de materie primă. Cum arată celuloza asta? Răzvan mi-arată un teanc de cartoane într-un colţ al încăperii. "Se vinde la baloţi care au, în medie, 150 de kilograme, eu îmi iau cam doi-trei baloţi pe lună". A doua sursă e hârtia reciclată. Se poate face, deci, hârtie din hârtie: "Când vreau să fac ceva de foarte bună calitate, mă duc la magazin şi cumpăr cele mai bune şerveţele.

Şerveţelele conţin cea mai bună fibră de celuloză". A treia sursă: celuloza făcută de Răzvan, "din tulpini uscate de plante, din fân, din scoarţă de copac, care se mărunţesc, se bat, se umezesc, iar se bat, iar se umezesc... Orice tulpină de vegetal conţine un minimum de câteva zeci de procente la sută de celuloză.

Procedura asta durează trei zile, dacă tulpinile sunt deja uscate". Şi aflaţi că lui Răzvan îi place cel mai mult să facă hârtie manuală din coji de ceapă. Pe care "le strâng toate nevestele prietenilor şi gospodinele familiei".

Boabe de cafea, scoici sfărâmate şi nisip

Ne-am lămurit cum stau lucrurile cu celuloza pe care şi-o produce chiar Răzvan. Iată ce se întâmplă când foloseşte celuloză industrială sau hârtie reciclată: "Cartoanele de celuloză sau bucăţile de hârtie se rup în bucăţele mici, se înmoaie în apă şi apoi se defibrilează, se desfac fibrele de celuloză cu un soi de mixer. Şi când e gata defibrilată, celuloza arată cam ca şi vata umedă".

Se toarnă apoi într-o altă cadă, se diluează cu mai multă apă şi se-adaugă diverse componente, în funcţie de reţeta folosită. Dacă le priveşti îndeaproape, ai să vezi că foile de hârtie ieşite din mâinile lui Răzvan ascund o sumedenie de minunăţii: petale de flori, fire de iarbă, frunze, boabe de cafea, de grâu, de porumb, de orez, nisip, pilitură de fier, scoici sfărâmate... "Se poate adăuga în diluţie orice produs care poate fi mărunţit".

Atunci când amestecul e gata, se folosesc sitele: "Sita e unealta cea mai importantă a făcătorului de hârtie. Dimensiunea sitei îţi dă dimensiunea colii de hârtie". Răzvan plimbă cu grijă sita în cada cu amestec, o umple, o ridică, o scurge şi răstoarnă pe pânză viitoarea coală de hârtie, îmbibată acum cu apă. Pânza e şi ea importantă, textura ei va fi şi textura hârtiei manuale.

Presează apoi cu putere. Îndepărtează sita şi pune deasupra colii ude o altă bucată de pânză. O altă coală, o altă bucată de pânză, până când se face un vraf, iar "vraful îl bag la presă. Strâng ca să se scurgă cât mai multă apă, scot apoi hârtiile dintre cârpe şi le întind la uscat, ca pe rufe".

Statuie din hârtie manuală

Dacă vi se pare că hârtia manuală e un tip de hârtie frumoasă şi-atât, care nu-şi prea găseşte utilitatea, aflaţi că ea reprezintă cel mai bun suport pentru desen, pictură, gravură şi cărbune. Şi că se pot face din ea obiecte personalizate - plicuri, diplome, cărţi de vizită, afişe, felicitări, calendare, meniuri - precum şi cărţi unice, realizate în totalitate din hârtie manuală.

Trei ani de zile a lucrat Răzvan ca să găsească o reţetă de hârtie pe care s-o poată turna în volum. "Am vrut să fac nu doar hârtie plană, ci şi hârtie în 3D, în forme, în volume. Manual, treaba asta nu s-a făcut niciodată. Cofrajele de ouă sunt exemple de hârtie turnată în volum, dar ele sunt făcute industrial.

Trei ani am încercat şi-n cele din urmă mi-a ieşit. Lucrez acum cu un model să facem prima statuie din hârtie manuală. Şi vreau s-o fac pe zone simbolice: labele picioarelor vor fi din hârtie cu nisip, scoici, frunze şi iarbă, picioarele, din hârtie cu fire de iarbă mai lungi şi petale, mai sus, o să fie flori mari...".

Invenţiile lui Răzvan

"Am ajuns să fac şi hârtie nepresată, în care sunt inserate lucruri mari, cum ar fi o floare în întregime. Am făcut, de pildă, un montaj din mai multe hârtii suprapuse, care conţinea un trandafir, pe jumătate îngropat în hârtie, pe jumătate vizibil".

Mai sunt şi alte premiere, legate de numele lui Răzvan: hârtia turnată pe pânză de sac, hârtia cu inserţie pe plasă de sârmă, hârtia rezistentă la apă, hârtia cu faţă dublă, hârtia portocalie cu orez, alge şi ghimbir, pe care-a numit-o "sushi paper". Pe ultima a descoperit-o şi-a folosit-o atunci când a făcut prima lui carte, în întregime din hârtie manuală, o carte cu haiku-uri: "Am încercat să fac pentru fiecare haiku, pentru fiecare poezie, o hârtie proprie.

Dacă haiku-ul transmitea un mesaj despre un greiere care cântă în iarbă, am făcut foaia de hârtie cu fire de iarbă. Şi-am învelit toate foile acestea personalizate ale cărţii într-o hârtie căreia îi spun <> , care conţine alge, boabe de orez şi ghimbir".

Galerie foto: Lucian Muntean

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite