Harta după Băsescu: opt judeţe mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu a condus, ieri, şedinţa de Guvern
Traian Băsescu a condus, ieri, şedinţa de Guvern

Opt judeţe mari sau şapte judeţe plus municipiul Bucureşti şi zona metropolitană a judeţului Ilfov sunt coordonatele hărţii României prezentate ieri miniştrilor de preşedintele Băsescu.

La începutul şedinţei de Guvern la care a participat, şeful statului le‑a mai transmis miniştrilor să analizeze reorganizarea administrativă ţinând cont de actualele regiuni de dezvoltare.

El a mai spus că nu este adeptul creării unor „superjudeţe", ci al unei descentralizări puternice, arătând că actualul sistem, menţinut din 1968, generează ine­fi­cienţă în utilizarea banilor UE şi corupţie. „Cunosc sensibilitatea partidelor privind desfiinţarea judeţelor", a mai comentat şeful statului, calificând descentralizarea drept „proba de foc a clasei politice". Viziunea şefului statului privind împărţirea în regiuni nu coincide cu pretenţiile liderilor UDMR, partenerii de guvernare ai PDL, care insistă pentru împărţirea în 16 regiuni. 

Avertisment pentru miniştri

Tot în şedinţa de Guvern de ieri, Băsescu le-a cerut miniştrilor să se gândească dacă mai pot face parte din Guvern după 30 iunie, când vor fi analizate „performanţele" lor din primul semestru. Şeful statului a lăsat să se înţeleagă că vor fi „pedepsiţi" reprezentanţii Executivului care înregistrează un nivel redus al absorbţiei fondurilor UE şi al investiţiilor în domeniile pe care le gestionează.

„Avem bani de la UE şi de la buget, niciun ministru nu va avea vreun blocaj în utilizarea sumelor alocate. Nu aveţi nicio justificare, că «nu am putut cheltui banii», dacă nu aţi stat cu ochii pe structurile din ministerele dumneavoastră care trebuie să aprobe proiectele. Dacă aţi avut această lipsă de inspiraţie, va trebui după 30 iunie să vă gândiţi dacă mai puteţi face parte din Cabinet", le-a spus Băsescu miniştrilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite