Harta împrumuturilor pentru locuinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Harta împrumuturilor pentru locuinţe
Harta împrumuturilor pentru locuinţe

Marile oraşe concentrează finanţările imobiliare din principalele regiuni ale ţării În timp ce bucureştenii au contractat peste 40% din totalul împrumuturilor pentru case, locuitorii

Marile oraşe concentrează finanţările imobiliare din principalele regiuni ale ţării

În timp ce bucureştenii au contractat peste 40% din totalul împrumuturilor pentru case, locuitorii din judeţele vecine n-au accesat mai mult de 5,6% din acestea.

În ciuda preţurilor mari ale locuinţelor, cererea românilor pentru credite imobiliare a continuat să crească. Numai în primele patru luni ale acestui an, volumul împrumuturilor pentru case contractate de populaţie a crescut cu 15% de la 14,25 miliarde de lei, la finele anului trecut, la 16,4 miliarde de lei, la sfârşitul lui aprilie.

Bucureştenii, campioni

Volumul împrumuturilor imobiliare contractate de români este relativ uniform distribuit la nivelul regiunilor de dezvoltare, excepţie făcând regiunea Bucureşti-Ilfov. Bucureştenii conduc detaşat în topul creditelor pentru locuinţe, ocupând o pondere de 42% în total. Valoarea finanţărilor contractate de locuitorii Capitalei a ajuns la 6,83 miliarde de lei după primele patru luni ale anului.

Poziţia ocupată de Bucureşti-Ilfov în topul împrumuturilor de acest tip se explică prin preţurile piperate ale imobilelor din această regiune: Capitala deţine primul loc şi în clasamentul preţurilor la locuinţe.

Sudiştii, neinteresaţi de finanţări imobiliare

La polul opus în clasamentul pe regiuni se află tocmai vecinii bucureştenilor, mai exact Regiunea Sud. Locuitorii judeţelor limitrofe Capitalei nu par prea interesaţi de finanţările imobiliare. Împrumuturile pentru locuinţe contractate de aceştia se situau la finele lui aprilie la 923 de milioane de lei, ocupând o pondere de 5,6% în totalul creditelor de acest tip.

Volumul redus al finanţărilor poate fi pus şi pe seama sărăciei ce caracterizează majoritatea judeţelor din această regiune. Deşi Prahova este unul dintre judeţele puternic dezvoltate ale ţării, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi şi Ialomiţa au dus regiunea pe ultimul loc în clasamentul creditelor imobiliare.

Clujenii susţin Nord-Vestul

Pe locul al doilea în topul finanţărilor pentru case se află regiunea Nord-Vest, cu un volum al creditelor de 2,1 miliarde de lei la finele celei de-a patra luni. Ponderea ocupată de regiune în total credite imobiliare la nivel naţional se ridică la aproape 13%.

La nivelul judeţelor în regiune, Clujul conduce detaşat cu un volum al creditelor de aproape 1 miliard de lei (936 milioane de lei, valoarea exactă).

Este cunoscut însă faptul că preţurile de pe piaţa imobiliară sunt vedete pe teritoriul Someşan. Locuitorii celorlalte judeţe din Nord-Vest au contractat credite a căror valoare cumulată nu depăşeşte 200-300 de milioane de euro.

Poziţia a treia este ocupată de Regiunea Sud-Est, cu o pondere de 9,66% în totalul creditelor pentru locuinţe. Aici, volumul creditelor de acest tip a atins un nivel de 1,58 miliarde de lei în luna aprilie.

Aproape jumătate din valoarea împrumuturilor luate de locuitorii regiunii aparţin constănţenilor. Astfel, populaţia din Constanţa deţinea, după primele patru luni, un volum al finanţărilor de profil de 750 de milioane de lei.

Celelalte poziţii ale clasamentului au fost ocupate de Centru, Nord-Est şi Vest, cu valori similare ale volumului de credite, respectiv 7-8% din total. Penultimul loc l-au ocupat românii din Sud-Vest, cu finanţări de 964 milioane de lei şi o pondere de 5,9% în total.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite