Hărdău a aruncat cu acuze în sistemul de învăţământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acestea au fost sintagmele-cheie ale discursului pe care ministrul educaţiei, Mihail Hărdău, l-a servit inspectorilor şcolari generali, la întrunirea care a avut loc, pe 27 iulie, la Alba

Acestea au fost sintagmele-cheie ale discursului pe care ministrul educaţiei, Mihail Hărdău, l-a servit inspectorilor şcolari generali, la întrunirea care a avut loc, pe 27 iulie, la Alba Iulia.
"Există o fraudare între judeţe. Aţi mai auzit de asta? Vă dau exemplu: judeţul Botoşani, peste 3.000 de candidaţi, jumătate dintre ei au obţinut note la bacalaureat între 9 şi 10. Jumătate din judeţul Botoşani. Deştepţii lumii sunt la Botoşani! Cred că la ora actuală se realizează o discriminare fraudată între judeţe", a lovit Mihail Hărdău în acele judeţe în care promovabilitatea la bacalaureat sare în mod constant de 90%. Ministrul a ameninţat că "lucrurile nu vor rămâne aşa" şi că va dispune o analiză în judeţele în care se înregistrează astfel de cazuri. "Eu aş fi mai rezervat în a folosi sintagma fraudare între judeţe, cu referire la judeţul nostru", a parat lovitura, cu o zi mai târziu, inspectorul şcolar general de Botoşani, Horia Negrescu. "Or exista astfel de cazuri, dar nu la noi. La nivelul Botoşaniului, nu sunt jumătate din elevi cu note între 9 şi 10. Dl. ministru a vorbit, poate, pe baza impresiei pe care şi-a făcut-o despre lucrările care au fost recorectate de minister, lucrări la română care veneau de la cea mai bună şcoală din judeţ, Colegiul Mihai Eminescu, lucrări cu note mari pentru că aici sunt şi copiii cei mai buni. Dar notele de aici nu sunt reprezentative pentru a trage concluzii la nivelul întregului judeţ", a mai spus inspectorul Negrescu. Încercând să explice sintagma buclucaşă, "fraudare între judeţe", inspectorul şcolar de Bucureşti, Cristian Alexandrescu, recunoaşte că "sunt, totuşi, câteva lucruri care bat la ochi: judeţe în care promovabilitatea la bac este de peste 90% şi judeţe în care e undeva la 60%. Mi se pare exagerată această diferenţă. Eu cred că ministrul a mers pe ideea că, în anumite judeţe, fiind o mai mare largheţe la corectură, aceste note foarte mari nu reflectă realitatea".

Candidaţii la titularizare, urecheaţi
Hărdău i-a taxat şi pe candidaţii la titularizare, care "au încercat să copieze în masă": "Dacă ai o asemenea mentalitate te duci să faci educaţie? Cui să faci educaţie când modul tău de a fi e calat pe minciună?" În plus, se va face şi o analiză a lucrărilor de la titularizare care, după prima corectare, au primit note sub 5, şi apoi, după contestaţii, note peste 7, permiţând titularizarea: "Fraudarea s-a perfectat în timp. Fraudarea a fost plătită din timp!".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite