Haos total şi incidente grave în handbalul românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Violenţa fanilor, fără precedent în acest sport, a făcut ca derbiul Dinamo-Steaua să nu se mai joace. Fanii celor două echipe s-au încăierat şi au aruncat cu petarde unii în alţii

Violenţa fanilor, fără precedent în acest sport, a făcut ca derbiul Dinamo-Steaua să nu se mai joace. Fanii celor două echipe s-au încăierat şi au aruncat cu petarde unii în alţii

Manifestările huliganice ale suporterilor au depăşit sfera fotbalului, ultimele evenimente petrecându-se sâmbătă seara, în sala "Lucian Grigorescu", la derbiul Dinamo-Steaua, din cadrul Ligii masculine de handbal.

Incidentele au izbucnit pe la 18.30, cu jumătate de oră înainte de startul partidei, când cele două galerii au intrat în conflict, după ce au reuşit să rupă rândurile jandarmilor. Mai mulţi suporteri au fost evacuaţi, însă spiritele nu au putut fi calmate nici în momentul în care jucătorii au ieşit la încălzire. Spectatorii neutri aflaţi între galeriile beligerante au sărit în teren, în timp ce handbaliştii şi-au oprit mişcările de stretching. Ultraşii nu s-au potolit nici după intervenţia celor 200 de jandarmi, care au evacuat o parte din ei. Dinamoviştii rămaşi în sală au aruncat cu petarde spre banca de rezerve a roş-albaştrilor. Speriaţi, cei din stafful Stelei au luat-o la goană spre vestiare, urmaţi la câteva minute şi de arbitri. Aceştia din urmă au notat în foaia de joc că nu s-au îndeplinit măsurile necesare disputării unui meci.

Conflict între preşedinţii celor două rivale

Tensiunea din tribune s-a transmis şi celor doi preşedinţi ai cluburilor Steaua şi Dinamo. Marcel Popescu, oficialul dinamovist, i-a acuzat pe stelişti că tergiversează startul partidei, în timp ce, George Boroi, preşedintele Stelei, a solicitat ca toţi spectatorii să fie scoşi din sală. Dinamo, echipa-gazdă, riscă să piardă meciul cu 0-10 la masa verde, pentru că nu a putut menţine condiţiile normale de disputare a unui joc. O decizie finală va fi luată, astăzi, de către Comisia de disciplină a Federaţiei Române de Handbal.

O jucătoare de la Rulmentul a leşinat în sală

Venite în Capitală pentru a urmări "eternul" derbi, handbalistele de la Rulmentul au fost prinse în mijlocul duelului dintre cele două galerii. Cea mai traumatizată a ieşit interul braşovencelor, Vita Muchina, care a leşinat în momentul în care o petradă a explodat lângă ea. "Am fost în multe săli de-a lungul carierei mele, dar ceea ce s-a petrecut la <> nu mi-a mai fost dat să văd", s-a scandalizat Mariana Târcă. Chiar dacă nu a fost prezent la meci, preşedintele FR de Handbal, Cristian Gaţu, s-a declarat dezgustat de cele petrecute. "Este regretabil dacă şi la handbal s-a ajuns la asemenea incidente. Decât cu suporteri de genul ăsta, mai bine cu sala goală", a reacţionat Gaţu.

Precedente periculoase în fotbal

În sportul românesc, oamenii de fotbal instigă sau chiar participă deseori la agresiuni. În aprilie 2005, Mihai Stoica, managerul general al Stelei, l-a lovit cu pumnul pe un suporter care-şi manifesta indignarea faţă de jocul slab al favoriţilor. De asemenea, declaraţiile iresponsabile ale unor oameni ca Gigi Becali, Cristi Borcea sau George Copos conduc la încăierări. E de semnalat meciul Rapid-Steaua, din toamna lui 2005, atunci când arbitrul Tudor a fost la un pas să oprească derbiul fiindcă din tribune s-au aruncat cu cărămizi. Anul trecut, jocurile Farul-Dinamo şi Dinamo-Steaua s-au soldat cu bătăi zdravene între suporteri şi forţele de ordine, mulţi fani ajungând la spital cu capetele sparte sau ciuruiţi de gloanţe de cauciuc.

Să nu bagatelizăm gestul inuman făcut de suporterii italieni . Să atragem atenţia suporterilor noştri că astfel de gesturi nu au legătură cu spectacolul sportiv.
Mircea Sandu

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite