Haos pe străzile Beirutului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Demonstranţii prosirieni au incendiat maşini şi au blocat căile de acces spre aeroport Beirutul a redevenit scena unui adevărat război civil. După apelul făcut luni de liderul

Demonstranţii prosirieni au incendiat maşini şi au blocat căile de acces spre aeroport

Beirutul a redevenit scena unui adevărat război civil. După apelul făcut luni de liderul grupării Hezbollah ca libanezii să protesteze faţă de guvernul premierului prooccidental Fuad Siniora, lucrurile par să scape de sub control, lăsând loc haosului. Străzi baricadate cu ziduri de pietre, maşini incendiate, garduri din sârmă ghimpată, accesul dinspre şi înspre aeroport - complet blocat.

Chemaţi la grevă generală de liderul Hezbollah, Hassan Nasarallah, peste o mie de susţinători ai opoziţiei prosiriene protestează agresiv încă de luni pe străzile Beirutului care încă mai poartă urmele războiului. Deşi armata şi poliţia au intervenit, încercând să evite o confruntare între provestici şi susţinătorii lui Nasarallah, zeci de persoane din ambele tabere au fost rănite de focuri de armă. Clădirea ambasadei române din Beirut nu a suferit pagube pentru că nu se află în zona de conflict. Potrivit unor oficiali, niciun român aflat în Liban nu a fost rănit.

Hezbollah cere demisia guvernului prooccidental şi alegeri anticipate

Demonstranţii prosirieni, care cer demisia guvernului lui Fuad Siniora şi organizarea de alegeri anticipate, au blocat toate căile de acces spre munţi şi Damasc, astfel încât nimeni nu poate părăsi oraşul. Guvernul de la Beirut a avertizat că va mobiliza mai multe trupe de intervenţie pentru a redeschide căile de acces către oraşe. Situaţia este gravă pentru că populaţia Libanului este concentrată şi în jurul capitalei. Din circa 3.800.000 de libanezi, peste două milioane locuiesc în Beirut. Şcolile şi magazinele din oraş sunt închise încă de la începutul săptămânii, lucru interpretat de mulţi analişti ca semn al susţinerii protestatarilor. Intenţia Hezbollah este de a forma un nou guvern majoritar de uniune naţională prosirian, ceea ce, după războiul cu Israelul din vara anului trecut, ar însemna izolarea completă a ţării. Nasarallah a cerut şi drept de veto la deciziile cabinetului ministerial.

Viitorul Libanului se discută la Paris

Premierul Siniora, care are susţinerea majorităţii antisiriene din parlament, majoritate formată din sunniţi, druzi şi creştini, se află astăzi la Paris pentru o conferinţă a donatorilor internaţionali pentru reconstrucţia Libanului. Guvernul speră să obţină anularea unei datorii publice de 41 miliarde de dolari şi sprijinirii unor proiecte de reformă. Liderul Hezbollah, care acuză guvernul de corupţie şi de o proastă gestiune a banilor, susţine că ajutorul extern este bine-venit numai dacă va fi acordat fără condiţii. Situaţia este tensionată în Liban încă de la sfârşitul lui noiembrie, când cinci miniştri şiiţi şi unul creştin au demisionat din cabinet după ce Siniora a respins cererile de formare a unui guvern de uniune naţională, care ar fi acordat opoziţiei drept de veto. Mărul discordiei este intenţia guvernului de a înfiinţa un tribunal internaţional sprijinit de ONU, pentru judecarea suspecţilor în cazul asasinării lui Hariri.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite