Haos in restituirea pamanturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Retrocedarea pamanturilor a adus oamenii in pragul disperarii. Panica s-a instalat printre fostii proprietari, nemultumirile iesind la suprafata in ultimele zile de depunere a cererilor. Intr-o

Retrocedarea pamanturilor a adus oamenii in pragul disperarii. Panica s-a instalat printre fostii proprietari, nemultumirile iesind la suprafata in ultimele zile de depunere a cererilor. Intr-o atmosfera de haos total, responsabilii autoritatilor competente si reprezentantii asociatiilor proprietarilor deposedati s-au certat marti, la Ministerul Agriculturii, timp de cateva ore, nereusind sa stabileasca nici macar ordinea vorbitorilor si a subiectelor. ,Guvernul sa ia masuri!", striga un domn la microfon. ,Da, asa este. Sa rezolve problema", il aproba o batranica din spatele salii. Un batran a reusit chiar sa-i sperie pe toti cei prezenti cand a inceput sa respire greu si sa se lase pe spate. Alarma a fost falsa: nu a lesinat, era doar foarte suparat. ,Dupa doua ore nu am stabilit nimic pentru ca nu s-a putut discuta", a concluzionat Theodor Nicolescu, vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatii. Cei aproximativ 100 de proprietari, marea lor majoritate trecuti de 70 ani, erau asa de bulversati incat nu se puteau intelege nici intre ei. ,Sa vorbim si noi, ca asociatia noastra este mai importanta". ,Domnul a vorbit mai mult de doua minute, acum purtati dialog numai cu el?", strigau oamenii asezati care pe unde au putut, pe scaune sau banci, intr-o sala neincapatoare de la minister. Pana la urma s-a cazut de acord: sa se faca o lista cu vorbitorii si subiectele ce trebuie abordate. Care nu prea s-au respectat, bineinteles.
Primarii si Arhivele Statului - tintele nemultumirilor
Oamenii ii invinuiesc pe primari si pe angajatii Arhivelor Statului ca le ingreuneaza situatia si le pun piedici pentru a nu reusi sa-si recupereze pamanturile, padurile sau casele. "Nu putem obtine actele de la Arhive pentru ca, spun ei, sacii sunt sigilati. In plus, nu stim care sunt suprafetele disponibile in fiecare localitate, pentru ca nu sunt afisate de comisiile locale", s-au plans fostii proprietari. Vicepresedintele ANRP a recunoscut ca exista aceasta problema si ca a transmis o circulara in teritoriu prin care ii obliga pe primari sa afiseze datele pana cel tarziu pe 5 decembrie. ,Din acest motiv am si aplicat amenzi de un miliard lei, 34 de primari fiind nevoiti sa achite cate 50 milioane lei. Printre cei sanctionati se numara si primarul Radu Mazare, care nu a a afisat terenurile disponibile", a aratat Nicolescu. ,Ce inseamna 34 de primari din 2.800? Este praf in ochi", spun proprietarii. Pentru ca nu au reusit sa depuna cererile, oamenii ar dori o noua prelungire a termenului cu inca sase luni, dar autoritatile nu sunt de acord. Reprezentantii proprietarilor mai solicita sa fie anulate toate actele de proprietate atribuite ilegal sau ,teleportarea la Snagov de suprafete din judete precum Suceava sau Vaslui", iar restituirea terenurilor sa se faca dupa arhivele din 1941, cand s-a facut o inventariere corecta a suprafetelor. In plus, se doreste includerea in comisiile judetene a unui procuror anticoruptie.
Primariile, amendate pentru neafisarea listelor cu terenuri
Primariile de sector din Bucuresti risca sa primeasca amenzi de cateva milioane de lei in cazul in care comisia trimisa "in vizita de lucru" de prefectul Capitalei, Mioara Mantale, nu gaseste listele cu disponibilul de terenuri pentru retrocedare afisate la aviziere.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite