Haos în legislaţia care stimulează producţia de energie regenerabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Haos în legislaţia care stimulează producţia de energie regenerabilă
Haos în legislaţia care stimulează producţia de energie regenerabilă

Ministerul Economiei vrea să modifice Legea 220/2008 care reglementează schema de sprijin acordată producătorilor de energie din surse regenerabile, deşi această lege nu a intrat încă în vigoare. Dezvoltatorii de proiecte de energie verde spun că se vor orienta spre altă ţară, întrucât viitorul afacerii lor în România este incert.

În prezent, producţia de energie verde este stimulată printr-o Hotărâre de Guvern din 2004, prin care producătorii primesc un certificat verde pentru fiecare MWh introdus în reţea, certificate pe care le pot vinde pe o piaţă specializată şi pentru care primesc fonduri suplimentare.

Anul trecut, în toamnă, Parlamentul a aprobat o lege care modifica acest sistem şi acorda mai multe certificate verzi pentru energia solară şi eoliană, însă actul normativ nu a fost aplicat nici până în prezent din lipsa avizului Comisiei Europene.

În prezent, există două iniţiative de modificare a Legii 220, din partea Ministerului Economiei şi a deputatului Iulian Iancu, parlamentar care se află, de altfel, pe lista celor care au iniţiat această lege.

Printre prevederile modificării iniţiate de minister se află acordarea a şase certificate verzi pentru fiecare MWh de energie solară, faţă de patru, cât acorda legea votată în Parlament. Totodată, nu mai există obligativitatea ca centralele care vor beneficia de această schemă să fie construite până în 2014, a declarat directorul general din cadrul ministerului, Alexandru Săndulescu, în cadrul unui seminar pe tema energiei verzi.

Dezvoltatorii de turbine eoliene vor primi acelaşi număr de certificate verzi, respectiv două până în 2015 pentru un MWh produs şi câte un certificat pentru fiecare unitate energetică produsă după 2016.

Investorii s-ar putea orienta spre alte state

Deputatul Silvia Vlăsceanu, unul din iniţiatorii Legii 220, a arătat că legislativul şi-a făcut datoria pentru implementarea un cadru legal coerent, însă Autoritatea de Reglementare în Energie, instituţia care trebuia să elaboreze legislaţia secundară, întârzie acest proces. „Modificarea legii va dura luni de zile. Până atunci, dezvoltatorii nu vor şti la care act normativ se vor raporta”, a spus Vlăsceanu.

„Eventualele modificări ar trebui să fie introducerea unor sancţiuni pentru autorităţile publice care nu respectă prevederile unei legi publicate în Monitorul Oficial”, a mai arătat Vlăsceanu.

La rândul său, Marcela Jalba, manager de proiect în cadrul firmei spaniole de profil Electra Norte, susţine că toată această incertitudine cu privire la modul în care va fi susţinută energia regenerabilă riscă să alunge investitorii din România.

„România este codaşă la implementarea acestor proiecte numai din cauza legislaţiei. Toţi investitorii au aşteptat Legea 220, dar după un an ea nu este încă aplicată, iar acum se doreşte din nou modificarea legislaţiei”, a spus Jalba. Aceasta a arătat că şi finanţatorii vor fi reţinuţi să acorde fonduri pentru proiecte într-o ţară unde normele nu explică în mod clar care sunt mecanismele de funcţionare şi cum se pot recupera investiţiile, care ating valori foarte mari în cazul energiei regenerabile.

Prima Casă pentru regenerabile

Totodată, Valeriu Binig, reprezentant al companiei de consultanţă Deloitte, a propus înfiinţarea unei fond de garantare a investiţiilor în regenerabile, simililar ca principiu cu programul Prima Casă, prin care Administraţia Fondului pentru Mediu să acorde scrisori de garanţii pentru dezvoltatorii de regenerabile care vor să obţină credite de la bancă. 

„Înainte de a merge la bancă, AFM evaluează proiectele şi acordă o scrisoare de garanţie pentru bănci. E vorba mai mult de injecţie de încredere, nu neapărat de bani. Totuşi, banca îşi va putea recupera banii de la AFM, în caz că proiectul eşuează”, a arătat Binig. Potrivit acestuia, fondurile aferente acestui program ar putea proveni din surplusul naţional de certificate de emisii de dioxid de carbon pe care România le poate vinde.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite