Hanul lui Manuc, restituit definitiv prinţului Şerban Cantacuzino

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurul caravanserai din sud-estul Europei se întoarce la proprietari Singurul caravanserai din sud-estul Europei, "Hanul lui Manuc", a fost restituit la sfârşitul săptămânii trecute de

Singurul caravanserai din sud-estul Europei se întoarce la proprietari

Singurul caravanserai din sud-estul Europei, "Hanul lui Manuc", a fost restituit la sfârşitul săptămânii trecute de instanţa supremă prinţului Şerban-Constantin Cantacuzino.

Decizia instanţei este definitivă. Magistraţii au respins recursurile împotriva deciziei de restituire - date de Curtea de Apel Bucureşti, făcute de firma care administrează "Hanul lui Manuc", SC Trocadero SA - şi cererea de intervenţie făcută de acţionarul principal al SC Trocadero SA, Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului, prin preşedintele Teodor Atanasiu. Imobilul, situat în centrul Capitalei, a fost evaluat de experţi la aproape 15 milioane de euro, dar, prin decizie, prinţul Cantacuzino este obligat să păstreze destinaţia consacrată a clădirii.

Procesul a durat 10 ani

Familia Cantacuzino a chemat în judecată, în 1997, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi SC Mixtă "Hanul lui Manuc" SRL (în aprilie 2004, SC Trocadero SA a preluat patrimoniul SC Manuc SRL), solicitând magistraţilor să se constate lipsa de titlu a statului român pentru imobilul - teren şi construcţie - situat pe strada Franceză (fostă Iuliu Maniu, fostă 30 Decembrie, fostă Carol) nr. 62 şi să oblige pârâţii "să le lase în deplină proprietate şi liniştită posesie imobilul". Timp de 10 ani procesul a trenat în instanţe şi a fost discutat consecutiv la Judecătoria Sectorului 3, Tribunalul Bucureşti, Curtea de Apel şi ÎCCJ. Şerban-Constantin Cantacuzino a adus acte prin care a dovedit magistraţilor că este strănepotul şi moştenitorul Cleopatrei Băicoianu, proprietarul Hanului lui Manuc, fostul Hotel Dacia.

Naţionalizat în 1949

Imobilul s-a aflat în proprietatea familiei Băicoianu, până la data de 19 februarie 1949, când a fost naţionalizat de autorităţile comuniste şi trecut în administrarea statului, prin diferite societăţi de profil - alimentaţie publică. În prezent, Hanul lui Manuc este în renovare, lucrările continuând să se deruleze în următorii doi ani. Din primele calcule, restaurarea va costa aproximativ patru milioane de euro.

Unul dintre cele mai vechi edificii din Bucureşti care şi-a păstrat arhitectura

Inaugurat în anul 1808, Hanul lui Manuc, a devenit, la mijlocul secolului XIX, principalul complex comercial al vechiului Bucureşti, având 15 depozite, 23 de magazine, 107 camere de găzduire şi birouri, două saloane de primire şi un birt. Construcţia, cu o suprafaţă de aproximativ 3.000 de metri pătraţi, a fost întemeiată de Emmanuel Mârzaian (Manuc Bei), un bogat negustor şi om politic al anilor 1800, iar stilul arhitectural este specific familiei Brâncoveanu. După moartea lui Manuc, în 1816, moştenitorii lui fiind minori, hanul este arendat de stat şi vândut lui Dimitrie D. Dedu şi Nicolae Alexiu. De la aceştia, hanul este vândut de mai multe ori, iar în 1862, noul proprietar, Lambru Vasilescu, îi schimbă numele în Hotel Dacia. Deşi a avut o soartă zbuciumată, hanul şi-a păstrat neschimbată arhitectura.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite