Hamas, la prima vizită în afara Orientului Mijlociu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vladimir Putin. Este un demers iniţiat de Rusia, criticat vehement de Israel şi primit cu rezerve de SUA.Delegaţia mişcării integriste face prima vizită oficială la un asemenea nivel într-o

Vladimir Putin. Este un demers iniţiat de Rusia, criticat vehement de Israel şi primit cu rezerve de SUA.
Delegaţia mişcării integriste face prima vizită oficială la un asemenea nivel într-o ţară membră a "cvartetului". Ea a ajuns la Moscova via Damasc şi cuprinde responsabili palestinieni ce trăiesc în exil în Siria ori Liban, dar şi în Gaza ori Cisiordania. Contactele Rusiei cu liderii Hamasului au loc într-un context complex, Israelul refuzând să aibă un atare interlocutor, SUA împărtăşind ideea. De altfel, secretarul de stat adjunct american pentru Orientul Mijlociu, David Welch, spunea că SUA vor să izoleze mişcarea pe plan politic şi financiar pentru ca ea să aibă enorme dificultăţi în guvernare. În schimb, fostul preşedinte democrat Jimmy Carter, care a şi condus o echipă de observatori internaţionali la alegerile palestiniene, şi-a exprimat speranţa ca Hamas să adopte o poziţie moderată şi a solicitat ca palestinienii să nu fie pedepsiţi pentru că au votat această mişcare.
"Rusia umple vidul din regiune"
Prin vizita la Moscova, Hamas se află la prima deplasare în afara Orientului Mijlociu, ea fiind invitată, între timp, şi în Africa de Sud. E cert, gruparea integristă încearcă să spargă izolarea în care se află şi, mai mult, să capete o recunoaştere internaţională. La rândul ei, Rusia, care, spre deosebire de SUA ori UE, nu include Hamas printre mişcările teroriste, vrea să-şi recapete rolul de prim-plan pe care l-a avut în trecutul apropiat în Orientul Mijlociu, mai exact în gestionarea crizei israelo-arabe. Dintr-o atare perspectivă, adjunctul lui Mechaal, Musa Abu Marzook, care e şi membru al delegaţiei aflate la Moscova, spunea că Rusia poate să "umple vidul apărut în Orientul Mijlociu din cauza erorilor politice ale SUA". La rândul lui, ambasadorul palestinian la Moscova opina că Hamas ar putea "să-şi schimbe poziţia" în privinţa recunoaşterii Israelului, spre a răspunde "intereselor poporului palestinian". Punctul pe i l-a pus preşedintele palestinian Mahmud Abbas, care zicea că poziţiile Hamasului "nu se pot schimba cu 180 de grade într-o lună". În acest sens, negocierile de la Moscova pot avea un rol major. Se mai crede că i se va cere Hamasului să tempereze formarea guvernului, pentru a nu periclita succesul partidului Kadima în alegerile din Israel.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite