Hamas a format un guvern monocolor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul palestinian desemnat, Ismal Haniyeh, a prezentat lista noului guvern preşedintelui Mahmud Abbas, care are 24 de miniştri, 10 din Gaza şi 14 din Cisiordania, unii fiind tehnocraţi. Noul

Premierul palestinian desemnat, Ismal Haniyeh, a prezentat lista noului guvern preşedintelui Mahmud Abbas, care are 24 de miniştri, 10 din Gaza şi 14 din Cisiordania, unii fiind tehnocraţi. Noul cabinet are în componenţă o femeie şi un creştin. Este un guvern monocolor, organizaţiile Fatah şi FPEP refuzând să se alăture grupării Hamas.

Noul Cabinet riscă izolarea externă
Cu două săptămâni înaintea expirării datei-limită, premierul Ismal Haniyeh s-a deplasat la Palatul prezidenţial din Gaza pentru a-i înmâna preşedintelui Mahmud Abbas lista cabinetului. În cursul unei convorbiri de o oră, cei doi lideri au discutat în amănunt problemele ce frământă Autoritatea Palestiniană.
Pe de o parte, principalele organizaţii palestiniene, în frunte cu Fatah şi FPEP, au refuzat să intre în coaliţie cu Hamas, întrucât această mişcare nu acceptă ideea existenţei statului Israel şi, totodată, nu recunoaşte acordurile semnate cu statul evreu de OEP şi Autoritatea Palestiniană.
Pe de altă parte, din cauza atitudinii sale inflexibile, mişcarea Hamas a întâmpinat ostilitate pe plan internaţional, în special din partea SUA şi a UE, principalele furnizoare de fonduri pentru palestinieni. Cu toate acestea, gruparea a mers mai departe, alcătuind singură guvernul. Ultimele posturi au fost atribuite duminică, în urma unor noi consultări. 10 miniştri provin din Fâşia Gaza, fieful absolut al Hamas, iar 14 din Cisiordania, unii dintre aceştia fiind tehnocraţi. Singura femeie ministru este Miriam Saleh, ea declarând că se va afla în slujba palestinienilor. Un oficial de la Tel Aviv a declarat că Israelul va refuza orice contact cu un guvern "terorist" format de Hamas.

Principalii miniştri
Tot în ce priveşte componenţa, se remarcă faptul că Hamasul a ales ca trei dintre şefii săi să ocupe portofoliile-cheie ale Externelor, Finanţelor şi Internelor. Mahmud Zahar, 61 de ani, care reprezintă linia dură a Hamas şi e unul dintre fondatorii mişcării, va fi ministru de externe. A studiat medicina la Cairo şi a profesat la Universitatea Islamică din Gaza. După încarcerarea, în Israel, în 1999 a liderului Hamas, Ahmud Yassin, a preluat conducerea mişcării. Israelul a încercat să-l asasineze în 2003, când el a scăpat cu câteva răni uşoare, fiul lui fiind însă ucis. Omar Abdelrazeq, 48 de ani, eliberat de cinci zile dintr-o închisoare israeliană, va fi ministrul finanţelor. Este doctor în economie la Iowa (SUA). Marea lui problemă va fi de unde va găsi fonduri pentru bugetarii palestinieni. Prof. Said Siam, 47 de ani, va deveni ministru de interne. Este un vechi colaborator al lui Yassin, un politician activ, foarte popular în Gaza, care a fost închis de patru ori. L-a însoţit pe liderul Hamas, Khaled Mechaal, în vizita la Moscova. "Mâna dreaptă" a lui Haniyeh este Nasser Eddin al-Shaab, 48 de ani, profesor de studii islamice la Naplus. Considerat un moderat, va fi un fel de premier al Cisiordaniei, întrucât Israelul i-a interzis lui Haniyeh să părăsească Fâşia Gaza, unde trăieşte acum.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite