Hainele uscate afară, din nou la modă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În America există o dezbatere aprinsă în privinţa uscării hainelor. Ecologiştii pledează pentru uscarea în aer liber Treburi gospodăreşti care altădată se făceau manual se

În America există o dezbatere aprinsă în privinţa uscării hainelor. Ecologiştii pledează pentru uscarea în aer liber

Treburi gospodăreşti care altădată se făceau manual se rezolvă, astăzi, doar prin activarea unui buton. Totuşi, oamenii au început să fie preocupaţi de ideea reducerii consumului de electricitate, conştienţi de faptul că, astfel, contribuie la reducerea emisiilor de CO2 în atmosferă.

În SUA, iniţiativele ecologiştilor deranjează, adesea, confortul înrădăcinat în obişnuinţele oamenilor. Ca în cazul noii mişcări care cere reintroducerea frânghiei cu rufe, puse la uscat, la soare şi vânt. Motivul? Reducerea consumului de electricitate pe care îl necesită folosirea maşinilor de uscat rufe. Oamenii înţeleg greu că salvarea planetei Pământ depinde de fiecare dintre noi.

Iar renunţarea la confortul pe care tehnologia îl oferă în treburile gospodăreşti se obţine şi mai greu. Totuşi, în SUA s-a instituit, recent, Ziua Naţională a Uscării Rufelor pe Sârmă şi ideea capătă, pe zi ce trece, tot mai mulţi adepţi.

Frânghia de rufe

Cei care se consideră civilizaţi şi emancipaţi se simt jigniţi când văd rufe întinse la soare, în curtea vecinului. Aşa s-au simţit şi câteva familii din New York, care, venite într-o scurtă vacanţă în New Hampshire, au văzut rufele nu prea elegante, ale vecinului lor, pensionar, puse pe frânghie la uscat.

În acest oraş, mai mulţi cetăţeni au revenit la tradiţia clasică a gospodinelor, care, dintotdeauna, au pus rufele la uscat pe frânghie afară. Pentru că, după ce studiile ştiinţifice au stabilit că un sfert din cantitatea de gaze de seră emise în atmosferă, în SUA, este produsă de activităţile casnice, un grup de militanţi s-au reunit într-o asociaţie denumită "Project Laundry List" şi au pornit lupta pentru revenirea la frânghia de rufe. "Maşina de uscat consumă 6% din totalul de energie electrică dintr-o casă.

Este mai mult decât consumă frigiderul", a precizat Alexander Lee, fondatorul asociaţiei "Project Laundry List". "Prin renunţarea la această maşină şi revenirea la frânghia de rufe, încercăm să înrădăcinăm un obicei ecologic concetăţenilor noştri, de pe urma căruia avem toţi de câştigat", a spus Alexander Lee.

Lupte între "Roşii" şi "Albaştri"

Noua idee a ecologiştilor americani, de a se reveni la uscarea rufelor, afară, pe frânghie, a produs multe stări conflictuale între diferitele comunităţi, unele de adepţi şi altele de opozanţi. S-au format chiar şi tabere, susţinătorii declarându-se "Roşii", iar adversarii intitulându-se "Albaştri".

Cei care resping ideea frânghiei de rufe aduc argumente legate de sărăcie şi pledează că preţurile caselor care au în vecinătate rufe întinse la uscat la soare, pe frânghie, ajung să aibă un cost de vânzare mai scăzut. Este de notorietate cazul unei femei în vârstă, din New Hamshire, care a vrut să-şi întindă rufele afară şi vecinii nu au lăsat-o.

Ea a trebuit să pună frânghia cu rufe, la uscat, în casă şi a ţinut geamul deschis, pentru a fi ventilate. Iar Susan Tayler, de 55 de ani, din Oregon, după ce şi-a căutat dreptatea la tribunal şi a pierdut, îşi usucă rufele, pe sârmă, în garaj.

"Subiect ecologic şic"

Alexander Lee, fondatorul mişcării şi al asociaţiei pentru revenirea la uscarea rufelor pe sârmă, "Project Laundry List", se gândeşte să atragă de partea sa nume prestigioase din mass-media americană, printre care celebrele Winfrey Oprah şi Martha Steward. "Le voi convinge pe Marta şi pe Oprah să facă din frânghia pentru uscat rufele la soare un subiect ecologic şic care să înlocuiască actuala conotaţie de steag al sărăciei pe care i-l atribuie cei care nu vor să renunţe la maşina de uscat", a spus Lee.

Grupul său de militanţi luptă să-i determine pe guvernatorii statelor americane şi legislative locale să iniţieze proiecte de lege în favoarea revenirii la frânghia de rufe. Vermont, Connecticut, Colorado şi New Hampshire se află, deja, într-un proces de legiferare care susţine iniţiativa "Project Laundry List". "Oamenii consideră că facem caz pentru o prostie", a spus Dick McCormack, senator de Vermont. "Dar prostie este să te uiţi în curtea vecinului şi să-i interzici să-şi usuce rufele, afară, pe frânghie", a concluzionat McCormack.

O problemă de educaţie

Cei de la "Project Laundry List" spun că, din cauza vitezei în care se desfăşoară viaţa omului modern, cei mai mulţi uită să se gândească de două ori înainte de a răsuci un buton. "Maşinile de uscat rufe, ca şi alţi roboţi din gospodărie sunt mari consumatori de electricitate şi de bani.

Revenirea la un mijloc tradiţional, precum frânghia de uscat rufele afară, costă zero şi îşi aduce o contribuţie care nu trebuie neglijată la reducerea emisiilor de CO2 din atmosferă", afirmă Alexander Lee. "Toată chestiunea ţine de educaţie. A persista în utilizarea maşinii de uscat rufe înseamnă a mări cantitatea de CO2 din aer, cu echivalentul a cinci automobile", a declarat iniţiatorul "Project Laundry List".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite