La Haifa, un preot ortodox se roagă pentru pace

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii de la asigurări scot dintre dărâmăturile unei case din centrul Haifei un vas din sticlă de Jena. Printre puţinele lucruri care nu au fost distruse de Katiuşa care a lovit clădirea.

Angajaţii de la asigurări scot dintre dărâmăturile unei case din centrul Haifei un vas din sticlă de Jena. Printre puţinele lucruri care nu au fost distruse de Katiuşa care a lovit clădirea. Asigurările o scad la socoteală. Localnicii din Haifa se roagă să fi fost ultima katiuşă a Hezbollah care le loveşte oraşul. Îşi vor viaţa înapoi. În casa distrusă locuia o familie de creştini ortodocşi. Înăuntru se aflau fiică, mamă şi tată. Nubila, fiica de 25 ani, povesteşte cu groază momentele prin care a trecut în urmă cu o săptămână: "Am aşteptat o oră şi jumătate să ne scoată echipele de salvatori de sub dărâmături". Ea a scăpat doar cu câteva zgârieturi. Vecinul a fost mai puţin norocos. El se află şi acum în spital cu arsuri foarte grave pe tot corpul. Fratele Nubilei a venit să asiste la evaluarea pagubelor. Este preot ortodox şi povesteşte că are trei familii de români în parohia sa. "S-a întâmplat un miracol că au scăpat. Asta pentru că ne rugăm în fiecare clipă la Dumnezeu pentru pace", a spus părintele Elias. În curte, altarul Maicii Domnului a scăpat.

Un paradis turistic părăsit
Doar cu o lună în urmă, Haifa viermuia de turişti israelieni şi străini. Plajele Mării Mediterane, verdele închis al munţilor Carmel, hotelurile luxoase, teatrele, siturile, cetatea Acre şi muzeele au transformat oraşul situat în nordul Israelului într-un paradis al vacanţelor. Astăzi, străzile din oraşul construit în terase sunt aproape goale. Magazinele sunt în pargul falimentului, muzeele închise, oamenii speriaţi de atacurile Hezbollah. Izgoniţi de război, foarte mulţi localnici s-au refugiat în centrul sau sudul Israelului, unde au avut rude. Cei care au rămas încearcă să păstreze aparenţa normalităţii: se duc la serviciu, la cumpărături. Foarte mulţi însă îşi petrec ziua în adăposturile de la subsolul caselor. Nici acestea nu sunt sigure. "Nu suntem pregătiţi pentru război. Refugiile noastre sunt construite cu peste 20 de ani în urmă şi nu fac faţă rachetelor Hezbollah", spune primarul Haifei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite