Hai la şcoală pe sub Răduleasca goală!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul Constanţei a fost blocat ieri de peste o mie de elevi care, din cauza vremii, au organizat deschiderea noului an şcolar la mall. Însoţiţi de o fanfară, ei au mărşăluit pe unul

Centrul Constanţei a fost blocat ieri de peste o mie de elevi care, din cauza vremii, au organizat deschiderea noului an şcolar la mall. Însoţiţi de o fanfară, ei au mărşăluit pe unul dintre bulevardele centrale ale oraşului, pe sub o boltă de bannere de pe care Mihaela Rădulescu, dezbrăcată, îndemna trecătorii să se lase de fumat.

Dacă la malul mării elevii au fost cei care au blocat traficul, în marile oraşe din restul ţării prima zi de şcoală a fost compromisă de ploaie şi de aglomeraţie.

În Capitală, 250 de agenţi de la Poliţia Rutieră şi 80 de poliţişti comunitari au făcut cu greu faţă miilor de maşini. La Cluj şi Timişoara, autorităţile au spus că nu au soluţii pentru traficul infernal, iar în capitala Moldovei, primarul George Nechita i-a îndemnat pe cetăţeni să se obişnuiască cu "circulaţia de metropolă".

Început cu probleme

CONSTANŢA Deschiderea anului şcolar s-a ţinut la mallul City Park, iar elevii au blocat circulaţia, defilând spre locaţie pe sub bannerele publicitare cu Mihaela Rădulescu seminud îndemnând la renunţarea la fumat.

HUNEDOARA Circa 200 de poliţişti au patrulat ieri în preajma unităţilor şcolare de pe raza judeţului după ce s-a constatat că numărul şcolarilor implicaţi în accidente rutiere grave a crescut în perioada vacanţei de vară.

VÂLCEA Peste 400 de copii de la grădiniţele nr. 1 Nord şi Sud din Râmnicu Vâlcea vor începe activitatea la 1 octombrie, pentru că lucrările de mansardare nu s-au finalizat.

MEHEDINŢI
Şcoala din comuna Bâlvăneşti a fost igienizată pe cheltuiala femeii de serviciu, care şi-a cumpărat singură materialele şi a văruit toate încăperile, a curăţat praful şi a şters cu motorină parchetul.

MUREŞ La propunerea inspectorului şcolar general, Ion Tuşnea, începând din acest an, pe frontispiciul fiecărei unităţi de învăţământ din judeţ va fi amplasată o plăcuţă cu inscripţia "Veniţi să luaţi lumină!".

GALATI Pentru reparaţiile şi dotările şcolii din satul Scânteieşti s-au cheltuit peste 200.000 de euro, dar copiii vor face naveta în satul vecin, pentru că sunt doar câte 4-5 în fiecare an de învăţământ.

BRĂILA 22 de părinţi nu şi-au trimis copiii la cursuri în prima zi de şcoală deoarece învăţătoarea pe care au avut-o în primii trei ani a fost înlocuită.

BRAŞOV
Centrul istoric al oraşului a fost blocat ieri- dimineaţă din cauza părinţilor care şi-au dus copiii la şcoală şi au ales să-şi parcheze maşinile pentru "câteva minute" în dreptul pieţelor şi al florăriilor.

Ploaia de ieri a anulat festivitatea de deschidere a anului şcolar din mai multe oraşe din România

Începutul anului şcolar a paralizat traficul în Capitală, dar şi în marile oraşe din ţară. Măsurile luate de autorităţi pentru a preveni ambuteiajele au fost aproape inutile.

În Bucureşti, după ora 8.00, zeci de străzi au fost blocate. Dacă pe unele artere agenţii de la Circulaţie au reuşit să fluidizeze traficul, în cartiere precum Drumul Taberei, Rahova, Crângaşi, dar şi în zonele centrale s-au creat ambuteiaje.

"Au fost în teren 250 de agenţi de la Brigada de Poliţie Rutieră, cu 30% mai mulţi decât de obicei şi 80 din cadrul Poliţiei Comunitare", a precizat purtătorul de cuvânt al Brigăzii de Poliţie Rutieră, Constantin Stroescu.

Chiar şi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a întârziat 40 de minute la festivitatea de la Şcoala 310 din sectorul 6, tot din cauza traficului.

Iaşi: "E normal să se circule greu"

Aproape toate cartierele din Iaşi au rămas izolate ieri dimineaţă din cauza ambuteiajelor. Elevii şi părinţii au fost nevoiţi să aştepte în ploaie, zeci de minute, mijloacele de transport în comun blocate în trafic. Mulţi dintre ei au întârziat la deschiderea noului an şcolar. "Eu stau în cartierul C.U.G. şi am copilul în clasa I la Colegiul "Emil Racoviţă" din Copou. Am plecat mai devreme, dar tot am întârziat", a spus Mihai Coceag.

Oficialii municipalităţii îi sfătuiesc pe ieşeni să se obişnuiască cu situaţia. "Iaşiul este o metropolă de acum, e normal să se circule greu. Putem să plecăm mai repede de acasă, să avem mai multă răbdare, astea sunt condiţiile", a spus ieri primarul Gheorghe Nichita.

Timişoara: Primăria nu are soluţii

Străzile din zona centrală a Timişoarei au fost practic paralizate ieri timp de câteva ore, viteza maximă de rulare scăzând de la 50 km/h, la 4km/h. "Toţi agenţii de care dispunem lucrează la fluidizarea traficului, dar infrastructura stradală pur şi simplu nu face faţă la numărul mare de maşini", a spus şeful Poliţiei Rutiere Timiş, Florin Bolbos.

Reprezentanţii Primăriei Timişoara ridică din umeri. "Unde să facem străzi dacă nu avem spaţiu!? Să dărâmăm clădiri şi să facem străzi?! Întrebaţi-i pe timişoreni de ce îşi cumpără maşini", a spus Flavius Boncea, purtător de cuvânt al Primăriei Timişoara.

Cluj: Poliţia rutieră,depăşită de situaţie

Agitaţia primei zi de şcoală, la care s-a adăugat ploaia mohorâtă, a blocat tot oraşul Cluj-Napoca. Deşi Poliţia Rutieră a trimis 20 de agenţi în plus în intersecţiile cu probleme din oraş, aceştia nu au putut face faţă aglomeraţiei. "A fost un număr foarte mare de maşini, cu mult peste media normală", a precizat subinspectorul Mircea Rotaru, purtător de cuvânt al Serviciului de Poliţie Rutieră Cluj.

Părinţii, care nu au renunţat la maşini în ciuda avertismentelor poliţiştilor, au parcat în faţa unităţilor de învăţământ blocând accesul pe străzile adiacente arterelor principale. "Am făcut o oră din cartierul Gheorgheni până în Centru, traseu care în mod normal îl parcurg în 10-15 minute", ne-a spus supărat clujeanul Viorel Lupea, părintele unui elev de gimnaziu pe care l-a dus cu maşina la şcoală. (Au mai contribuit Cezar Pădurariu, Ioana Oros, Daniel Dancea)

Autorităţile, repetente la reabilitare

Lucrările la şcolile care se află în programul de reabilitare finanţat de Banca Europeană de Investiţii (BEI) au fost
finalizate numai la opt din cele 102 unităţi de învăţământ. Una dintre şcolile unde reabilitarea ar fi trebuit terminată chiar ieri este şcoala 174 "Constantin Brâncuşi" din sectorul 6.

Aici programul de reabilitare a început în septembrie 2006. "Lucrările au avut două termene de finalizare, ultimul a expirat ieri. Niciunul dintre termene nu a fost respectat", a precizat Ion Georgescu, directorul unităţii de învăţământ. Mai bine de trei ani, Primăria nu a fost în stare să organizeze licitaţii. Şase unităţi de învăţământ vor rămâne închise şi în anul şcolar 2008-2009, mii de elevi fiind nevoiţi să înveţe în alte şcoli sau în imobile închiriate.

Elevul român de succes: inteligent şi popular

Elevii români cred că pentru a avea succes la şcoală trebuie să înveţe şi mult, şi bine, să fie populari printre colegi, dar să aibă trecere şi în faţa profesorilor.

Potrivit unui studiu realizat de Centrul Educaţia 2000+ şi Unicef în cadrul proiectului "Şcoala aşa cum este ea", elevii susţin că există situaţii în care succesul se obţine prin imaginea pe care şi-o creează cineva la şcoală prin vestimentaţie şi prin aspect. În categoria celor mai populari dintre aceştia intră "şmecherii".

Pentru a avea succes trebuie să mai ai şi alte calităţi precum idei bune, implicare şi dincolo de orele de curs, să fii silitor şi prietenos.

În cadrul cercetării, elevii au mai răspuns şi la întrebări legate de cum ar trebui să fie colegii lor astfel încât ei să-i aprecieze. Astfel, cei mai "iubiţi" sunt cei prietenoşi, care au încredere în ei şi sunt inteligenţi.

De asemenea, elevii îşi apreciază colegii care ştiu să ţină un secret, mulţi dintre cei chestionaţi spunând că ei vin la şcoală cu plăcere pentru că aici reuşesc să îşi facă prieteni. Ei mai spun însă că nu suportă pâra, părerile diferite şi invidia, dar şi notele vânate, obţinute pe nedrept, lucruri care duc de cele mai multe ori la dispute între colegii de clasă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite