Hai să iubim România, la televizor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Frustrările reale şi justificate ale tinerei generaţii se transformă uşor în resentimente şi dispreţ.

Cine sunt românii care îşi iubesc cel mai mult ţara? I-am putea cunoaşte dacă s-ar inventa un nou sport: iubirea de ţară. Competiţia s-ar putea organiza după modelul „Cântarea României”: faza locală, judeţeană şi, într-un mare spectacol, finala naţională. În ce vor consta probele? În declaraţii de iubire, adică vorbe. Faptele pot fi contestate, la vorbe se pricepe orice român. Campionii vor primi doar diplome, nu bani, ţara e săracă. S-ar putea atrage şi sponsori: Coca-Cola, Ford, Heineken? În niciun caz, campionatul „iubirii de ţară” nu este UEFA Champions League! Se vor găsi sponsori de-ai noştri: Vadim, Păunescu, Funar, Becali şi foştii securişti şi nomenclaturişti care au prosperat în ultimii 19 ani. Din păcate, marea finală nu va fi transmisă la televiziune pentru că nu va avea loc în program de atâţia „copii de 26 – 30 de ani care vorbesc cu dispreţ de România”. Este „un sport naţional în momentul de faţă, pe televiziuni şi în presă, să-ţi jigneşti ţara şi s-o denigrezi cu o pasiune aproape inexplicabilă”, a constatat preşedintele Traian Băsescu (în cadrul unei întâlniri cu diaspora, la Damasc).

Ce oferă România generaţiei de 26 – 30 de ani? Un sistem sanitar falimentar, o justiţie neputincioasă, un învăţământ mediocru, o birocraţie care te bagă în depresie, drumuri proaste... Lista e lungă. Desigur, aceşti tineri, în loc să-şi discrediteze patria (doar aşa, ca să epateze la televiziune!), ar trebui să-şi suflece mânecile şi să muncească pentru a construi „un viitor luminos” – ar fi sfatul campionilor „iubirii de ţară”. În fond, disperarea îi împinge pe „copii” să-şi piardă cumpătul şi să „înjure” patria. I-a scârbit aroganţa politicienilor corupţi, sforari şi ipocriţi. I-au îngreţoşat funcţionarii guvernamentali care i-au pus pe fugă pe investitorii străini, cerându-le şpăgi. Tinerii au asistat neputincioşi la privatizările frauduloase, la devalizarea băncilor, la „căpuşarea” combinatelor, la tăierile abuzive de păduri, la mutilarea legilor proprietăţii şi la spălarea (şi şamponarea) securiştilor, mari campioni ai „iubirii de ţară”. Au înghiţit resemnaţi nedreptăţile şi umilinţele. Frustrările reale şi justificate ale tinerei generaţii se transformă uşor în resentimente şi dispreţ. Atent, preşedintele ţării le bagatelizează drept „sport naţional”.    

Ca de obicei, când spiritul critic se manifestă public, apar campionii „iubirii de ţară” care ţin lecţii, cu aroganţă şi cu ipocrizie: tinere, jigneşti patria! Reacţia preşedintelui Traian Băsescu este o dovadă a unui comportament tipic pentru o generaţie (de comunişti) care a fost obişnuită toată viaţa să bage gunoiul sub preş sub pretextul „iubirii de ţară”. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite