Hackerul român care a spart serverele NASA va fi judecat la Arad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arădeanul Victor Faur, cel care a spart serverele NASA - Administraţia Naţională Spaţială şi de Aeronautică al Departamentului de Energie şi al Departamentului Marinei Statelor Unite - şi

Arădeanul Victor Faur, cel care a spart serverele NASA - Administraţia Naţională Spaţială şi de Aeronautică al Departamentului de Energie şi al Departamentului Marinei Statelor Unite - şi le-a folosit pentru chat-rooms, a fost trimis ieri în judecată, în stare de libertate, de procurorii români.

El este acuzat de patru infracţiuni de pătrundere neautorizată în sisteme informatice securizate, în scopul obţinerii de date şi, dacă va fi găsit vinovat, riscă 12 ani de închisoare. Procurorii americani, care au demarat cercetările în acest dosar, l-au acuzat iniţial de nouă infracţiuni, printre care şi cea de conspiraţie, fapte pentru care tânărul risca 54 de ani de închisoare în SUA. Autorităţile americane care au sesizat Parchetul General au arătat că Victor Faur, care opera pe internet sub numele de "Sirvic", este liderul unui grup de hackeri numit White Hat Team-Echipa Pălăriilor Albe-, care şi-ar fi propus să spargă computerele instituţiilor publice americane, despre care se spunea că ar fi cele mai sigure din lume.

SUA vrea daune materiale de peste 1,5 milioane $

Rechizitoriul îl acuză pe "SirVic" că a accesat fără drept sistemele informatice ale NASA şi ministerelor americane, utilizând numele de utilizator şi parolele aparţinând personalului autorizat.

El ar fi descărcat de acolo aplicaţii software, pe care le-a configurat pentru crearea unor canale de comunicare tip IRC (Internet relay chat), ori pentru obţinerea drepturilor de acces, mai departe, în alte sisteme informatice din reţea. "SirVic" ar fi modificat fără drept datele informatice care constituie structura de directoare, fişiere etc. a sistemului de operare, în care, în prealabil, obţinuse acces neautorizat.

NASA îi cere lui Victor Faur daune materiale în valoare de 1.571.265 dolari, iar Departamentul Energiei s-a constituit parte civilă cu 66.637,30 dolari. Departamentul Marinei nu s-a constituit parte civilă dar, prin documentele transmise în Romania, a arătat că paguba provocată de "SirVic" se ridică la 40.850 de dolari. Dosarul a fost trimis spre soluţionare la Judecătoria Arad. Pe numele lui Victor Faur, procurorul a emis un mandat, care expiră pe 8 iulie 2007, prin care îi interzice să părăsească ţara.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite