H.R. Patapievici: cazul poneiului, un scandal politic (Galerie foto)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Institutului Cultural Român (ICR) a reacţionat ieri faţă de acuzaţiile aduse instituţiei privind expoziţia de artă stradală din New York. Şeful ICR, H.R.Patapievici (foto),

Conducerea Institutului Cultural Român (ICR) a reacţionat ieri faţă de acuzaţiile aduse instituţiei privind expoziţia de artă stradală din New York.

Şeful ICR, H.R.Patapievici (foto), a catalogat scandalul drept "politic", de vreme ce a fost implicat Parlamentul României. Preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, a cerut o anchetă parlamentară asupra activităţii ICR în urma ecourilor pe care le-a avut expoziţia din "Freedom for Lazy People" ("Libertate pentru leneşi") din New York.

Controversata expoziţie a fost inaugurată pe 18 iunie şi va fi deschisă publicului până pe 15 august. Lucrările artiştilor înfăţişează diverse obiecte de artă, printre care şi vestitul ponei roz tatuat cu o zvastică.

Artiştii români au fost invitaţi să picteze sala Teatrului 37 Arts, pe Broadway, pentru premiera unui spectacol. Revista românească "New York Magazin" i-a acuzat însă că au profanat zidurile ICR.

Potrivit lui Horia Roman Patapievici, imaginea poneiului tatuat cu zvastica este una "ironică", în SUA afişarea zvasticii nefiind interzisă, cu excepţia cazurilor în care apare pe o sinagogă sau pe o casă în care trăieşte o familie de evrei.

Underground

Corina Şuteu, directorul ICR New York, a explicat că expoziţia de artă stradală de la New York face parte dintr-un proiect mai amplu, prin care instituţia şi-a propus să promoveze, pentru o perioadă de trei ani, artişti contemporani. "M-am gândit că poate exista o interconectivitate cu zonele underground din New York, a declarat Corina Şuteu.

"Fără improvizaţii"

Alexandru Ghilduş, sculptor, consideră că lucrările expuse arată dorinţa de a epata şi reprezintă "exagerări care nu sunt benefice imaginii României". Lucrările din expoziţia de la New York au un mesaj suburban, după părerea sa.

"Imaginea României trebuie să aibă o cu totul şi cu totul altă dimensiune. Nu este nevoie de improvizaţii. Avem artişti serioşi. Cei care se ocupă de astfel de expoziţii ar trebui să încerce să epuizeze mai întâi valorile adevărate: Jalea, Tonitza, Grigorescu, Petraşcu. Când vom epuiza valorile, îşi pot face loc şi cei noi", declară artistul.

Alexandru Ghilduş spune că ar trebui să existe un program pe termen lung de prezentare a pictorilor români, dacă ţinem la imaginea României, pus la punct de MAE şi de institutele culturale româneşti din străinătate, cu contribuţia UAP.

"Fiecare artist e liber"

Criticul de artă Pavel Şuşară crede că între scandalul generat şi expoziţie nu există nicio legătură. "Expoziţia e un pretext. O discuţie despre o expoziţie se poartă în alţi termeni. Aici, se duce o luptă de viaţă şi de moarte. Noi avem mai multe probleme în spaţiul culturii, dar asta nu are nicio legătură cu politica şi scandalul. Dacă discutăm cu calm, toată lumea are dreptate. Fiecare artist are libertatea de a se exprima. În niciun caz Văcăroiu nu are nicio îndreptăţire să judece. El nu a văzut în viaţa lui o expoziţie de artă. Ţinta e Patapievici", ne-a declarat Pavel Şuşară. (A contribuit Oana Iuraşcu)

Păunescu şi oprobriul public

Un alt subiect "fierbinte" al conferinţei de presă a Institutului Cultural Român (ICR) a fost senatorul PSD, Adrian Păunescu (foto). Horia Roman Patapievici a amintit de declaraţia lui Adrian Păunescu, care a spus că ICR trebuie să fie supus oprobriului public.

În replică, preşedintele Comisiei de cultură a Senatului, Adrian Păunescu, a negat ieri, la Realitatea TV, că ar fi spus despre ICR că trebuie supus oprobriului public, dar a afirmat că "va încerca să vadă în ce măsură ICR mai promovează sau nu cultura română".

La rândul său, scriitorul Gabriel Liiceanu a spus că, în scandalul de la ICR New York, personajul principal nu este H.R. Patapievici, ci Adrian Păunescu.

"Faptul că acest personaj, care de 18 ani ar fi trebuit să facă zilnic penitenţe în Piaţa Universităţii pentru tot ce a făcut în perioada lui Nicolae Ceauşescu, vine astăzi să facă anchete şi să administreze cultura română de la nivelul Senatului - eu cred că acest lucru este, pentru România, un scandal şi o ruşine", a declarat Gabriel Liiceanu.

Citiţi şi

Cultura, în lupta politică

Azi în presă - Scandalul poneiului roz

Expoziţia "Freedom for Lazy People" din New York.

Autori fotografii: Cristian Neagoe şi Levente Kozma.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite