Gyurcsany trece Ungaria pe regim de austeritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

cu 4 procente, iar accizele la tutun şi alcool vor fi mărite. Sunt doar câteva dintre măsurile drastice anunţate recent de premierul Ferenc Gyurcsany, menite să reducă deficitul bugetar de 8 la

cu 4 procente, iar accizele la tutun şi alcool vor fi mărite. Sunt doar câteva dintre măsurile drastice anunţate recent de premierul Ferenc Gyurcsany, menite să reducă deficitul bugetar de 8 la sută al Ungariei, de departe cel mai mare din Uniunea Europeană. Noua politică de redresare a economiei ungare anunţată de premier mai cuprinde şi alte "surprize", cum ar fi reducerea cheltuielilor bugetare prin restructurări masive ale aparatului administrativ şi creşterea fiscalităţii.

Impozit special de solidaritate
O primă măsură va fi majorarea cotei preferenţiale TVA de la 15 la 20 la sută, excepţie făcând doar medicamentele şi manualele şcolare. Vor fi de asemenea desfiinţate sau restructurate la sânge unele unităţi bugetare, astfel încât efectivul funcţionarilor să fie redus cu 12.500 de persoane, iar cheltuielile cu circa 140 milioane de euro. şi administraţia de stat trece, din acest an, pe regim de austeritate. Funcţiile de conducere din aparatul central vor fi reduse cu 47 la sută, iar al lucrătorilor cu 23 la sută, estimându-se o economie de peste jumătate de miliard de euro. În plus, firmele rentabile şi persoanele cu venituri mari vor fi obligate să plătească un impozit special de solidaritate. De altfel, începând cu anul viitor, toate înlesnirile şi scutirile fiscale vor fi reduse la maximum.

Opoziţia ia foc
Măsurile anunţate de premierul ungar pentru redresarea bugetară au stârnit imediat reacţii adverse. Conservatorii din FIDESZ, principalul partid de opoziţie, au luat foc, acuzându-i pe socialişti şi pe şeful lor, Gyurcsany, că au minţit trecând sub tăcere situaţia reală a ţării. Ei au cerut convocarea parlamentului în şedinţă extraordinară pentru a dezbate conţinutul măsurilor de austeritate şi efectul lor social. Zoltan Pokorni, vicepreşedintele FIDESZ, a afirmat că măsurile respective reprezintă doar începutul, grosul restricţiilor fiind aşteptat abia la toamnă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite