Gyurcsany a minţit pentru a câştiga alegerile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

de putere, potrivit unor înregistrări făcute publice duminică pe pagina electronică a postului naţional de radio. Veridicitatea declaraţiilor a fost confirmată de un purtător de cuvânt al

de putere, potrivit unor înregistrări făcute publice duminică pe pagina electronică a postului naţional de radio. Veridicitatea declaraţiilor a fost confirmată de un purtător de cuvânt al guvernului. Potrivit BBC, nu se ştie cine a furnizat postului naţional de radio înregistrarea incriminatoare.
Gyurcsany declara atunci că guvernul nu va avea altă alternativă decât reformarea sa în cursul celui de-al doilea mandat după minciunile care au caracterizat primul său mandat, de 18 luni, în fruntea cabinetului de la Budapesta şi guvernarea socialistă din perioada 2002-2006. "Am minţit dimineaţa, am minţit şi seara", declara el într-un discurs de 25 de minute, presărat cu vulgarităţi. "Nu-mi puteţi menţiona nicio măsură semnificativă de care să putem fi mândri, cu excepţia faptului că ne-am agăţat de putere", a spus el, potrivit înregistrării audio.

Primul-ministru declară că rămâne în funcţie
Gyurcsany a declarat ieri că nu va demisiona în urma dezvăluirilor făcute. Într-un interviu acordat televiziunii publice ungare, el a spus chiar că este încântat că acel discurs atât de criticat a ieşit la iveală. Prin acel discurs, a subliniat Gyurcsany, s-a creat un climat de acceptare a schimbărilor în Partidul Socialist. "Atunci când vorbesc de minciuni, nu mă refer doar la cele din ultimii doi sau patru ani, ci în special la multele minciuni spuse în politică începând cu anul 1990 şi mai ales în ultimii şase-opt ani", a subliniat el. Gyurcsany a subliniat că încearcă să-i convingă pe parlamentari că nu există alte opţiuni viabile decât reformele. "Ungurii vor să trăiască la fel ca în Occident, dar fără să adopte şi normele occidentale" - a afirmat premierul de la Budapesta.

Mii de demonstranţi cer demisia premierului
Reprezentantul Fidesz (Uniunea Tinerilor Democraţi), principalul partid de opoziţie din Ungaria, Zoltan Pokorni, a afirmat că înregistrarea incriminată arată falimentul moral al lui Gyurcsany. Mii de demonstranţi s-au adunat, duminică seara, în faţa clădirii Parlamentului din Budapesta cerând demisia lui Ferenc Gyurcsany. Ieri dimineaţă, în Piaţa Kossuth erau adunaţi sute de demonstranţi, mai ales tineri şi pensionari, care scandau "Nu plecăm acasă".

Presa îl critică aspru
Presa ungară l-a criticat aspru, ieri, pe premierul socialist. "Cum putem să avem încredere pe viitor în cineva care a recunoscut că a minţit de când se află la putere", s-a întrebat cotidianul "Magyar Hirlap". Cel mai mare cotidian ungar, "Nepszabadsag", care este adesea favorabil socialiştilor, a criticat prestaţia clasei politice din Ungaria, dar nu şi pe premier. "Nu poţi afecta mai mult democraţia decât prin ştirbirea încrederii poporului", a scris publicaţia. "Momentul adevărului va avea loc când va ieşi la iveală că nu doar aceasta, ci şi cealaltă tabără politică a minţit, iar ulterior, pentru ceva timp, nu vom mai avea încredere în nimic". "Daily Nepszava" susţine că, "de această dată, nu este vorba doar despre înlocuirea guvernului, este vorba despre supravieţuirea sau eşecul întregii guvernări".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite