Legea pensiilor intră în dezbaterea Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legea pensiilor intră în dezbaterea Guvernului
Legea pensiilor intră în dezbaterea Guvernului

Executivul analizează sâmbătă principiile legii pensiilor în sistemul public, urmând ca miercuri să discute, în primă lectură, proiectul de act normativ. Egalizarea vârstei de pensionare pentru femei şi bărbaţi, lărgirea bazei de contribuţii şi limitarea pensiilor de invaliditate sunt unele dintre modificările analizate de autorităţi.

Mai citeşte şi:


Potrivit scrisorii suplimentare de intenţie, trimise de Guvern către Fondul Monetar Internaţional (FMI) la 8 septembrie, modificările vor include trecerea la indexarea pensiilor publice cu indicele preţurilor de consum, şi nu cu nivelul salariului. Totodată, Executivul vrea să limiteze sfera majorărilor discreţionare ale pensiilor.

"Grupurile de angajaţi din sectorul public ce sunt, în prezent, excluşi de la contribuţiile de pensii vor face obiectul introducerii treptate a acestor contribuţii", se arată în scrisoarea de intenţie. O altă intenţie a autorităţilor este ajustarea graduală a vârstei de pensionare dincolo de schema convenită în prezent, prima modificare vizată fiind egalizarea vârstei de pensionare pentru femei şi bărbaţi (65 de ani).

Pilonul II al sistemului de pensii este luat şi el în vizor. Executivul intenţionează să facă majorări programate periodic ale contribuţiilor, pentru a atinge o rată medie de înlocuire de 45% pentru pensionari.

Majorări excluse în 2010

Tot în scrisoarea de intenţie se mai arată că, în 2010, pentru reducerea deficitului bugetar, Guvernul se angajează - printre alte măsuri - să economisească 0,1% din PIB din implementarea legii pensiilor. Concret, acestea s-ar produce ca urmare a creării unei baze mai mari de contribuţii, a unui control mai bun al revendicărilor frauduloase de pensii de invaliditate şi a unui număr mai mic de pensionări anticipate.

"Se aşteaptă ca o îngheţare a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, a pensiilor (cu excepţia celor sociale) ...să conducă la economisirea a 0,9% din PIB", se arată în documentul trimis FMI. 

Guvernul s-a angajat, în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru împrumutul extern, să reformeze parametrii principali ai sistemului de pensii. Asta în condiţiile în care costul viitoarelor obligaţii aferente pensiilor este o sursă semnificativă de presiune fiscală pe termen mediu.

Aprobarea legislaţiei revizuite a pensiilor este un obiectiv structural, calendarul de adoptare fiind 31 decembrie 2009. Ultima majorare a avut loc la 1 octombrie, când pensia socială minimă a crescut de la 300 de lei la 350 de lei, iar punctul de pensie a urcat cu 2%. Potrivit premierului Emil Boc, peste 900.000 de pensionari beneficiază de pensia socială minimă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite