Guvernul regândeşte sistemul asigurărilor de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În acest an, Guvernul a dorit exclusiv reducerea deficitelor, prelungind recesiunea
În acest an, Guvernul a dorit exclusiv reducerea deficitelor, prelungind recesiunea

Coaliţia de guvernământ a discutat astăzi mai multe soluţii pentru a acoperi gaura de aproximativ un miliard de euro existentă în prezent în bugetul Casei Naţionale de Sănătate. „Trebuie să regândim situaţia categoriilor exceptate pentru că este imposibil să susţinem un sistem de sănătate la care contribuie doar 6,7 milioane de oameni, dar de care beneficiază 21 de milioane”, a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke

Acesta a afirmat că Guvernul trebuie să reducă categoriile exceptate de contribuţii de sînătate. „Degeaba avem pretenţii ca serviciile să fie de calitate în aceste condiţii. Este imposibil”, a mai spus Cseke.

Reprezentanţii Coaliţiei au propus mai multe soluţii pentru a se rezolva acestă problemă. „Eu am propus trecerea la un sistem provat de asigurări, astfel încăt fondul să nu mai fie administrat de stat. Fiecare cetăţean va avea obligaţia să-şi plătească asigurarea, dar va putea alege asiguratorul”, a afirmat liderul minorităţilor, Varujan Pambuccian.

Minstrul Sănătăţii susţine însă că în 2011 nu ne putem aştepta la o astfel de trecere către un sistem privat. „În nicio altă ţară trecerea nu s-a făcut de la o zi la alta. Este nevoie de un proces îndelungat care va trebui făcut, însă nu anul viitor”, a precizat Cseke. Alţi reprezentanţi ai Coaliţiei au propus introducerea unei taxe de solidaritate, care ar putea fi plătită de bănci.

În privinţa bugetului Ministerului Sănătăţii, Cseke a afirmat că acesta prevede o creştere cu 8% faţă de 2010. 


Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite