Guvernul iese din sevrajul etnobotanic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vânzarea şi deţinerea substanţelor etnobotanice vor fi interzise prin ordonanţă de urgenţă. Executivul pregăteşte primele măsuri serioase împotriva magazinelor de vise. Vânzarea substanţelor interzise va fi pedepsită cu amenzi uriaşe sau cu închisoarea.

 O elevă de 15 ani a ajuns inconştientă la spital după ce a fumat dintr-o ţigară cu plante

Iaşi: Închisoare pentru vânzătorii de etnobotanice. Spune-ţi părerea aici (UPDATE)

Proiectul de ordonanţă de urgenţă „privind interzicerea substitutelor în vederea asigurării sănătăţii şi a protecţiei populaţiei" se bazează pe reglementările adoptate de Polonia în noiembrie 2010, prin care au fost interzise atât fabricarea şi introducerea pe piaţă a substanţelor etnobotanice, cât şi funcţionarea magazinelor care le comercializează. Astfel, potrivit proiectului, „substitut" este considerat orice substanţă de origine naturală sau sintetică, în orice stare fizică, sau orice produs, plantă, ciupercă sau părţi ale acestora care, indiferent de modul de ambalare, de procedeul de administrare, de conţinut, de prezentare, de publicitate sau de denumire, poate fi utilizată pentru a produce efecte psihoactive şi/sau are un impact negativ asupra stării de sănătate individuală sau colectivă ori asupra comportamentului social şi care nu este reglementată de alte dispoziţii legale în vigoare. Marfa va putea fi confiscată, iar firma suspendată pe baza unor „indicii temeinice" iniţiale, în care inspectorul îşi poate manifesta „neîncrederea" asupra conformităţii produsului cu documentele însoţitoare, înainte de analiza de laborator.

Publicitatea interzisă

Concret, ordonanţa de urgenţă va interzice producerea, fabricarea, comercializarea, distribuirea, punerea la dispoziţie, inclusiv cu titlu gratuit, transmiterea, intermedierea transmiterii, deţinerea, introducerea în România, importul, publicitatea şi promovarea de orice fel şi prin orice mijloace, inclusiv electronice, a substitutelor.Guvernanţii se pregătesc să introducă starea de „carantină" în cazul magazinelor care vând produse etnobotanice.

Aceste puncte de desfacere se vor închide pe o perioadă de 18 luni, timp în care se vor analiza toate substanţele găsite şi se vor face studii medicale pentru a se vedea cum acţionează asupra organismului, fiecare tip de produs. Cele nocive vor fi interzise pe piaţă.

Pedepse aspre

Autorităţile vor decide şi sancţiuni drastice pentru nerespectarea legii. Pentru încălcarea interdicţiei de producere, comercializare, deţinere, intermediere a transmiterii, importul şi promovarea substitutelor vor fi aplicate amenzi cuprinse între 20.000 de lei şi 50.000 de lei, pentru persoanele fizice, şi între 75.000 de lei şi 100.000 de lei pentru persoanele juridice. Mai mult, legea specifică faptul că nu va fi posibilă achitarea în 48 de ore a jumătate din mimimul amenzii aplicate. Cei care încalcă în mod repetat interdicţia vor fi pedepsiţi cu închisoare de la 2 la 8 ani şi interzicerea unor drepturi.

Modul în care este respectată interdicţia va fi controlat de către Ministerul Sănătăţii, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Agriculturii, Ministerul Comunicaţiilor, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Autoritatea Naţională a Vămilor şi Garda Financiară.

„Substanţe otrăvitoare"

Poliţia confiscă zilnic mii de produse etnobotanice pentru care există indicatori în legislaţia românească. Anul trecut, etaloane pentru 44 de astfel de substanţe au fost introduse în două hotărâri ale guvernului. Cu toate acestea, magazinele de vise continuă să vândă droguri, sub alte denumiri, astfel că măsurile şi-au dovedit doar parţial eficienţa. „Sunt confiscate în fiecare zi astfel de produse. Problema este că de fiecare dată producătorii etnobotanicelor inventează substanţe noi, care nu au etaloane prevăzute în legislaţia în vigoare. Pe înţelesul tuturor, etnobotanicele sunt fragmente vegetale stropite cu diferite substanţe cu proprietăţi psihoactive. Aceste substanţe sunt de fapt otrăvitoare şi, de fiecare dată, găsim alte compoziţii la analize", a explicat şeful Laboratorului central de analiză şi profil al drogurilor din cadrul Inspectoratului General de Poliţie, comisarul-şef Ileana Anghel.

Trucurile comercianţilor

Poliţiştilor le este destul de greu în acest moment să acuze distribuitorii de etnobotanice. Comercianţii afişează, la vedere, anunţuri conform cărora nu vând produse minorilor. Apoi, în vitrine au expuse îngrăşăminte pentru flori, sare de baie, ori suplimente pentru relaxare, respectiv stimulare sexuală, inofensive la prima citire a prospectului. Autorităţile nu îi pot sancţiona dacă nu au dovezi clare că aceste produse sunt de fapt droguri. Iar reţinerea pentru cercetări nu se poate face doar pe baza unor presupuneri. Astfel, noul act normativ vrea să vină tocmai în ajutorul anchetatorilor.

Problema negoţului online

O altă problemă greu de rezolvat este vânzarea online a produselor etnobotanice. De obicei, site-urile de profil sunt găzduite pe servere din afara ţării pentru a fi greu de identificat. Domeniile sunt diferite, iar IP-urile se schimbă periodic. De fapt, foarte multe ţări se confruntă cu acest fenomen.

„În multe state europene etnobotanicele se vând mai mult pe internet. Autorităţile vor însă să găsească soluţii legale de a bloca site-urile de pe care se comercializează astfel de produse. Este posibil ca şi la noi să se ia astfel de măsuri", a mai explicat Ileana Anghel.

“Etnobotanicele sunt fragmente vegetale stropite cu diferite substanţe cu proprietăţi psihoactive. Iar aceste substanţe sunt otrăvitoare."
Ileana Anghel comisar-şef Direcţia  de Combatere a Crimei Organizate

Droguri „made in China“

Magazinele de vise au profituri săptămânale de zeci de mii de euro. În România au fost identificate peste 450 de magazine care comercializează astfel de produse etnobotanice. Acestea provin, în principal, din China şi, mai nou, din Marea Britanie, Italia şi Olanda. Sunt introduse prin firme de curierat rapid, iar valoarea declarată a pachetelor este sub 10 dolari, pentru a fi evitat controlul vamal. Preţurile de raft ale pliculeţelor cu etnobotanice sunt destul de mari, majoritatea costând peste 100 de lei. Anul trecut au fost înregistrate peste 2.700 de cazuri de persoane care au ajuns la spital după ce au consumat substanţe etnobotanice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite