Guvernul a schimbat o parte din conducerea INS. Premierul nu poate anunţa rezultatele oficiale ale Recensământului când vrea el, calendarul a fost stabilit de Comisia Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a schimbat conducerea Institutului Naţional de Statistică (INS), pentru a putea modifica listele de alegători, în contextul referendumului care l-ar putea da jos pe preşedintele României.

UPDATE 20.05

Numărul parlamentarilor fluctuează funcţie de populaţie şi recensământ

Ceea ce poate schimba populaţia numărată la recensământ este numărul de parlamentari. Potrivit Legii 35 din 2008, care ar putea să rămână valabilă, normele de reprezentativitate sunt de 70.000 de locuitori pentru un deputat şi de 160.000 pentru un senator.

„Numărul locuitorilor care se ia în calcul", spune legea, „este cel rezultat în urma ultimului recensământ al populaţiei, publicat de Institutul Naţional de Statistică".

Rezultatele oficiale, reamintim, vor fi date publicităţii abia în semestrul II al anului 2013, conform regulamentului Comisiei Europene privind Recensământul 2011 în toată Europa.

UPDATE 19.54

Listele de alegători nu au legătură cu populaţia stabilă

Dar, indiferent cum se numără, populaţia stabilă nu are legătură cu listele de vot. Listele conţin “populaţia legală”, conform denumirii de specialitate.

“Listele electorale permanente sunt documente nominale care se întocmesc şi se actualizează de către DEPABD (Evidenţa Populaţiei) prin prelucrarea şi selectarea datelor privind cetăţenii cu drept de vot cuprinşi în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor”.

Adică, avem o populaţie stabilă de puţin peste 19 milioane, dar pe listele de alegători, conform Evidenţei Populaţiei şi aşa cum a explicat Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) condus de Ioan Rus (PSD), apăreau la alegerile locale 18.330.595 de români cu drept de vot. Unii se aflau în România, alţii nu. Unii au decedat.

UPDATE 19.44: Ponta are dreptate în prima propoziţie a declaraţiei: recensământul arată că populaţia stabilă este cu vreo două milioane sub cea din 2002, la ultimul recensământ. Populaţia stabilă, un indicator măsurat altfel decât în 2002, fiindcă nu-i include pe românii plecaţi la muncă în străinătate de mai mult de 12 luni.

Aceştia au dispărut din populaţia stabilă, dar ei nu şi-au pierdut calitatea de cetăţeni români şi, potrivit Constituţiei, au drept de vot, iar statul este obligat să le asigure o cabină de vot în ţara unde s-au stabilit.

Ei nu pot vota la locale, întrucât legea spune că se votează în localitatea unde au adresa de domiciliu. Iar dacă erau în Spania, nu puteau vota pentru primarul din Rădăuţi.

La parlamentare, lucrurile se schimbă. "Căpşunarii", care au plecat afară dar au ajutat economia chiar şi de acolo prin sumele trimise acasă, apar pe listele de alegători şi au dreptul de a vota, potrivit Constiuţiei, oriunde s-ar afla.

UPDATE 19.32: Redăm integral declaraţia făcută de Victor Ponta în această dimineaţă referitor la recensământ şi la referendum, aşa cum a fost ea citată de hotnews.ro: "Ştiţi foarte bine, deocamdată pe listele electorale noi figurăm ca în 2001 sau 2002, cu trei milioane de oameni în plus, oameni care nu mai sunt cu adevarat electori. O să încerc să rezolv această problemă pentru că referendumul, dacă se va organiza, repet, nu doresc să anticipez în niciun fel vreo decizie a Parlamentului, dar dacă se va organiza să se organizeze cât mai repede, să se organizeze absolut corect, pentru ca votul romanilor sa puna punct acestei crize politice într-un fel sau altul".

UPDATE 19.24: Rezultatele finale ale recensământului din 2011 nu pot fi anunţate oficial înainte de semestrul al doilea al lui 2013, cum se spune în regulamentul din 2010 al Comisiei Europene, regulament valabil pentru toate statele din Uniunea Europeană, nu doar pentru România.

Chiar dacă cineva ar dori să încalce regulamentul CE, nu este timp fizic pentru finalizarea datelor, întrucât trebuie procesate aproximativ 80 de milioane de formulare.

Tocmai de aceea CE a stabilit un termen de 27 de luni pentru prelucrarea datelor culese la Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor 2011.

Premierul Victor Ponta a semnat azi înlocuirea vicepreşedinţilor INS, Cristian Stănică şi Gered Beatrix, cu Elena Iagăr şi Florin Ciurariu.

Schimbările făcute la INS se leagă de dorinţa USL de a-l schimba pe preşedintele Traian Băsescu din funcţie.

Revocările şi numirea unor noi preşedinţi s-au produs după ce Ponta l-a chemat pe Vergil Voineagu, căruia i-a cerut date despre raportul privind starea recensământului.

Ponta spunea azi că vrea să analizeze ultimele date ale recensământului, arătând că "la alegeri încă sunt folosite liste electorale ca în 2002, cu trei milioane de locuitori în plus".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite