Guvernul a adoptat prima rectificare bugetară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul Boc a aprobat, miercuri, prima rectificare bugetară din acest an, prin care sunt tăiate bugetele mai multor ministere şi acordate fonduri în special pentru plata pensiilor, indemnizaţiilor de şomaj şi altor alocaţii sociale pentru evitarea "declanşării unor conflicte sociale".

Am adoptat două ordonanţe simple, prin care a fost rectificat bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat. Prin rectificarea bugetară am realizat o prioritizare a investiţiilor publice din România. Fiecare minister a fost obligat să-şi prezinte proiectele de investiţii pentru acest an şi, în special, pentru anii următori, a declarat premierul Emil Boc.

Conform proiectului de rectificare, vor primi în plus:

- Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale va primi în plus 4,36 miliarde lei, reprezentând transferuri de la bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale de stat, pentru finanţarea drepturilor persoanelor cu handicap, precum şi a pensiilor IOVR, indemnizaţiilor reparatorii, alocaţiilor de stat pentru copii, alocaţiilor familiale, indemnizaţiilor pentru creşterea copilului şi altor ajutoare sociale.
- Ministerul Sănătăţii va primi la rândul său încă 2,81 miliarde lei, reprezentând transferuri din bugetul de stat către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru acoperirea deficitului.
- Ministerul Mediului şi Pădurilor - 241,2 milioane lei
- Ministerul Economiei - 207,1 milioane lei
- Ministerul Culturii - 56,9 milioane lei, pentru restaurarea şi reabilitarea monumentelor istorice, precum şi consolidarea unor clădiri culturale, ca Biblioteca Naţională a României, Teatrul I.L. Caragiale
- Ministerul Comunicaţiilor - 49,6 milioane lei, în principal, pentru plata serviciilor de închiriere de licenţe aferente produselor Microsoft
- Academia Română - 17 milioane lei, pentru proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile.

Vor fi însă tăiate următoarele bugete:

- Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului cu 494,6 milioane lei
- Ministerul Administraţiei şi Internelor cu 476,8 milioane lei
- Ministerul Apărării Naţionale cu 278,5 milioane lei
- Ministerul Justiţiei cu 198 milioane lei
- Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului cu 168,6 milioane lei
- Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu 142,5 milioane lei
- Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii cu 121,7 milioane lei
- Ministerul Public cu 105,2 milioane lei.

Guvernul apreciază în nota de fundamentare a proiectului că vor fi asigurate fondurile pentru plata integrală şi la timp a pensiilor de asigurări sociale de stat şi a indemnizaţiilor de şomaj şi "evitarea declanşării unor conflicte sociale".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite