Guvernul Ponta răsplăteşte revoluţionarii de partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă li se umblă la bani,  revoluţionarii recurg la forme extreme de protest
Dacă li se umblă la bani, revoluţionarii recurg la forme extreme de protest

Executivul vrea să le redea revoluţionarilor indemnizaţiile tăiate de Guvernul Boc, dar numai celor care au fost de partea USL în luptele cu fosta putere. Ponta a fost de acord cu toate cerinţele colonelului Dogaru.

Guvernul Ponta a pregătit o ordonanţă de urgenţă prin care vrea să reacorde indemnizaţiile de revoluţionar suspendate de Guvernul Boc de la începutul acestui an. Ordonanţa a fost deja definitivată şi publicată pe site-ul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR), singurul lucru care mai lipseşte fiind semnătura premierului Victor Ponta.

Totodată, conducerea Uniunii Social Liberale a semnat un acord-cadru cu Consiliul Naţional al Societăţii Civile din care face parte şi Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), condus de „braţul armat" al USL, colonelul Mircea  Dogaru. Unul dintre puncte se referă la revoluţionari şi este de-a dreptul scandalos. Victor Ponta, copreşedinte al USL, a fost, practic, de acord cu retrocedarea drepturilor revoluţionarilor, suspendate de la 1 ianuarie 2012, fiind preferaţi cei din Blocul Naţional al Revoluţionarilor, condus de pesedistul Dorin Lazăr Maior.

 În textul ordonanţei pregătite de Guvernul Ponta se argumentează că suspendarea indemnizaţiilor „a creat dezechilibre grave în viaţa beneficiarilor" şi a condus la „imposibilitatea asigurării necesarului zilnic de hrană şi medicamente pentru cei peste 90% din revoluţionari care au ca singură sursă de venit indemnizaţia reparatorie şi a plăţii ratelor la împrumuturile bancare obţinute în baza indemnizaţiilor".

Numai că mila Executivului se manifestă în funcţie de culoarea politică a celor care ar urma să beneficieze, din nou, de avantajele Legii 341. Ordonanţa Guvernului Ponta pare special pregătită pentru a-i recompensa cu bani de la stat pe revoluţionarii care au fost în prima linie a protestelor anti-Băsescu din ianuarie 2012 şi care au susţinut USL în campania electorală şi în numeroasele proteste de stradă organizate pe vremea când PDL era la putere. Cei care au fost de partea USL ar urma să primească din nou indemnizaţii de peste 2.000 de lei lunar, iar revoluţionarii din tabăra fostului secretar de stat George Costin (membru PDL) vor rămâne cu drepturile suspendate.

Pactul lui Ponta cu revoluţionarii

Pentru a înţelege mai bine contextul problemei, e nevoie de o scurtă cronologie. În iulie 2011, fostul premier Emil Boc declara că, după aproape 22 de ani, reparaţiile materiale acordate de statul român se mai impun doar în cazul celor care au avut de suferit în mod direct de pe urma Revoluţiei din 1989 (răniţii şi urmaşii celor decedaţi), urmând ca revoluţionarii valizi (aşa-numiţii „luptători remarcaţi") să fie scoşi din plată. Aflat pe atunci în Opoziţie, Victor Ponta a anunţat că susţine tăierea indemnizaţiilor de revoluţionar: „Salut această idee a domnului Boc, dar mi-e teamă că nu o va pune în practică".

Două luni mai târziu, în septembrie 2011, Ponta nu mai pare la fel de hotărât şi semnează, în calitate de preşedinte al PSD, un protocol încheiat între Partidul Social Democrat şi Blocul Naţional al Revoluţionarilor (BNR), organizaţie care înglobează, sub conducerea pesedistului Dorin Lazăr Maior, majoritatea asociaţiilor de revoluţionari din România. În protocol, revoluţionarii promiteau să susţină „atât la nivel naţional, cât şi teritorial, candidaţii PSD la alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale din anul electoral 2012" şi să participe „la toate acţiunile şi programele politice organizate de PSD". În schimb, social-democraţii se angajau, între altele, ca atunci când vor veni la putere să vegheze la respectarea Legii 341, care le conferă revoluţionarilor nenumărate avantaje.

În prima linie

În decembrie 2011, Guvernul Boc a hotărât ca indemnizaţiile „luptătorilor remarcaţi" să fie suspendate pe parcursul anului 2012. Revoluţionarii au ieşit în stradă şi au protestat, iar o lună mai târziu s-au aflat în primele rânduri ale manifestaţiilor antiputere de la Piaţa Universităţii şi din alte oraşe ale ţării. Dorin Lazăr Maior, preşedintele BNR şi membru PSD, a avut grijă să respecte protocolul şi s-a ocupat personal de mobilizarea revoluţionarilor. Totodată, cea mai mare parte a revoluţionarilor din aripa PDL condusă de fostul secretar de stat George Costin, în prezent aflat în arestul DNA Piteşti pentru afacerile făcute pe baza certificatelor de revoluţionar, nu s-au implicat în protestele din ianuarie 2012.

N-a fost singura dată când revoluţionarii fideli PDL-ului i-au iritat pe liderii USL. Tot în ianuarie 2012, Victor Ponta s-a supărat că a fost huiduit de un grup de revoluţionari care asista la o şedinţă de plen a Parlamentului şi a declarat de la tribună: „Fac un apel la domnul Boc. Domnule prim-ministru, vă rog să nu le daţi înapoi banii revoluţionarilor. Dacă-i daţi dumneavoastră, o să-i tai eu". Câteva zile mai târziu, amintindu-şi, probabil, de protocolul semnat cu revoluţionarii lui Maior, Ponta scria pe blogul său că declaraţia pe care a făcut-o în Parlament se referea doar la revoluţionarii PDL-ului, care au huiduit Opoziţia.

Revoluţionarii PDL-ului, lăsaţi cu buza umflată

Timpul a trecut, revoluţionarii au rămas cu indemnizaţiile tăiate, iar Victor Ponta a ajuns la Putere, preluând funcţia de prim-ministru. Guvernul pe care îl conduce a pregătit acum o ordonanţă de urgenţă prin care revoluţionarii îşi vor recăpăta indemnizaţiile, deşi actualul premier a fost printre cei care au susţinut tăierea lor.

USL-iştii nu i-au uitat însă pe revoluţionarii PDL-ului şi au specificat, în textul ordonanţei de urgenţă, că cei 3.720 de revoluţionari ai Asociaţiei „Metrou", condusă de pedelistul George Costin, nu vor beneficia de reluarea indemnizaţiilor. Sorin Meşter, noul secretar de stat al revoluţionarilor, numit de USL, ne-a declarat pe şleau: „Vom cere Casei de Pensii să nu vireze banii în conturile revoluţionarilor de la Asociaţia Metrou".

Deviza USL: Impostorii noştri sunt mai corecţi

Intenţia Guvernului de a le reda indemnizaţiile revoluţionarilor readuce în discuţie probleme mai vechi. În primul rând se pune întrebarea dacă plata unor indemnizaţii atât de consistente, suportate din banii contribuabililor, se mai justifică după 22 de ani de la Revoluţie. În cazul unui răspuns afirmativ se naşte o nouă controversă: câţi dintre revoluţionari merită cu adevărat aceşti bani în condiţiile în care, de-a lungul anilor, s-a demonstrat de atâtea ori că această categorie este plină de impostori.

La prima vedere, iniţiativa Guvernului de a-i exclude pe revoluţionarii din Asociaţia „Metrou" este o măsură justificată, menită să-i ţină pe impostori departe de beneficiile Legii 341. „Adevărul" a scris nenumărate articole despre neregulile fostului secretar de stat George Costin (membru PDL), care, prin Asociaţia „Metrou", a transformat mii de impostori în revoluţionari cu acte în regulă şi le-a cerut cotă parte din banii încasaţi de la stat, realizând profituri de milioane de euro.

Numai că Asociaţia „Metrou" nu este singura în care colcăie impostorii şi, dacă intenţia Guvernului ar fi fost eradicarea acestora, s-ar fi luat măsuri prin care niciun fals revoluţionar n-ar mai beneficia de revenirea indemnizaţiilor. Dar Guvernul nu pare să aibă vreo problemă cu impostorii, ci cu revoluţionarii consideraţi pro-PDL.

Asociaţia din Braşov, condusă de Dorin Lazăr Maior (membru PSD), este, de asemenea, plină de revoluţionari îndoielnici, dar ordonanţa de urgenţă nu menţionează nimic despre ei şi îi va reintroduce în plată. Inclusiv secretara lui Dorin Lazăr Maior, o femeie care la Revoluţie abia împlinise 10 ani, are certificat de „luptător remarcat" şi a încasat, ani la rând, peste 2.000 de lei lunar din partea statului român. Acum, Guvernul Ponta se grăbeşte să-i reacorde şi ei drepturile suspendate.

6.000 de revoluţionari sunt înregimentaţi politic sub cupola USL.

"Fac un apel la domnul Boc. Domnule prim-ministru, vă rog să nu le daţi înapoi banii revoluţionarilor."
Victor  Ponta ianuarie 2012

Executivul ia de la răniţi şi dă la „luptători"

Pentru a găsi resurse financiare cu care să susţină reacordarea indemnizaţiilor pentru luptătorii remarcaţi, Guvernul vrea să taie din drepturile urmaşilor şi răniţilor. Astfel, aceste două categorii ar urma să primească cu aproximativ 10% mai puţini bani până la finalul lui 2012, urmând ca la începutul anului viitor să se discute din nou problema revoluţionarilor. „E vorba de o solidaritate între ei, revoluţionarii. Adică cei aflaţi acum în plată să accepte o diminuare pentru ca să ia şi fraţii lor. Eu am vorbit cu asociaţiile de răniţi şi urmaşi şi, în mare parte, au acceptat", ne-a explicat Sorin Meşter, secretarul de stat al revoluţionarilor, omul de casă al lui Ion Iliescu.

Situaţia rămâne însă scandaloasă atât timp cât în rândul celor peste 15.000 de „luptători remarcaţi" nu s-a făcut o curăţenie pentru a elimina impostorii. Dacă ordonanţa de urgenţă va fi adoptată, atunci, Guvernul va tăia din banii celor care au avut de suferit în mod direct de pe urma Revoluţiei, răniţii şi urmaşii celor decedaţi, pentru a le da celor care în 1989 aveau 10 ani sau nu se aflau în ţară şi celor care şi-au luat certificatele de revoluţionar cu mită sau cu influenţă politică. Printre posesorii de certificate cu titlul de „luptător remarcat" se află zeci de persoane cunoscute, între care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Ion Dichiseanu, Lucia Hossu-Longin şi actuali sau foşti parlamentari precum Vasile Blaga, Ion Vasile, Bebe Ivanovici, Toni Greblă şi alţii. Toţi aceştia ar putea beneficia de indemnizaţii oferite de statul român, pe urmă tăierilor făcute în rândul urmaşilor şi răniţilor.

Pagini din acordul semnat între Victor Ponta şi  Mircea  Dogaru

Pagini din acordul semnat între Victor Ponta şi  Mircea  Dogaru

Pagini din acordul semnat între Victor Ponta şi  Mircea  Dogaru

„E o mare nedreptate"

Ionel Dumitru a fost rănit grav în timpul masacrului de la Otopeni, soldat cu 50 de ­morţi, şi a avut nevoie de peste 100 de zile de spitalizare şi de mai multe operaţii pentru a-şi reveni. Nu înţelege de ce statul îi ia din bani pentru a le da revoluţionarilor valizi: „Nu sunt de acord cu aşa ceva. De ce să-mi taie mie şi să le dea unora care poate au stat în casă şi s-au uitat la televizor? Eu am trecut prin momente groaznice, am stat luni de zile în spital şi nu mi-am revent niciodată sută la sută. Mă doare".

Şi Vali Motorga a fost rănit în timpul Revoluţiei din 1989, dar ar fi fost bine dacă era numai atât. Maşina părinţilor săi care veneau să-l viziteze la spital a fost şi ea ciuruită de gloanţe. Mama sa a murit, iar tatăl a fost rănit grav. Vali Motorga are dublă calitate, e şi rănit, şi urmaş, dar încasează doar indemnizaţie de rănit. Acum, şi aceasta ar putea fi tăiată. „Înţeleg situaţia grea prin care trec Ion Iliescu şi alţii de teapa lui şi sunt fericit să contribui şi eu la reabilitarea situaţiei lor financiare. Acum, lăsând ironia la o parte, cum să iei de la mine şi să le dai unora ca ei? Mi se pare o mare nedreptate. Pe mine nu m-a întrebat nimeni şi oricum nu sunt de acord", spune  Vali Motorga.

"De ce să-mi taie mie şi să le dea unora care poate au stat în casă?"
Ionel Dumitru rănit la Revoluţie

Justificare cu efect de bumerang

În textul ordonanţei de urgenţă, excluderea celor 3.720 de revoluţionari din Asociaţia „Metrou" a fost justificată prin faptul că aceştia au obţinut certificatele în perioada 1999-2002, încâlcând prevederile articolului 9 din Legea 341, care spune că numai certificatele eliberate între 1990 şi 1997 sunt valabile. Această justificare trădează încă o dată adevăratele intenţii ale celor care au pregătit această ordonanţă. În primul rând, intervalul corect este 1998-2002, iar în această perioadă au fost eliberate mult mai multe certificate decât cele 3.720 invocate în textul ordonanţei şi este vorba de revoluţionari din diverse organizaţii, nu doar din Asociaţia „Metrou".

Dacă s-ar cerne toţi revoluţionarii care au obţinut certificate în perioada 1998-2002, ar pica inclusiv cei fideli USL-ului, iar asta nu pare să fie una dintre intenţiile Guvernului. „Mai trebuie să ne consultăm, pentru că ordonanţa de urgenţă, aşa cum arată acum, se referă la cei care au obţinut certificate în perioada 1999-2002. Or, atunci au obţinut mai mulţi, din toată ţara, inclusiv de la mine din asociaţie", a constatat, cu nemulţumire, Dorin Lazăr Maior.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite