Guvernul umbla in sacosa cu valuta a turistilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vama va informa autoritatile despre persoanele care trec granita cu sume mari Guvernul a aprobat, recent, un proiect de lege pentru modificarea legii 656/2002 privind prevenirea si combaterea

Vama va informa autoritatile despre persoanele care trec granita cu sume mari
Guvernul a aprobat, recent, un proiect de lege pentru modificarea legii 656/2002 privind prevenirea si combaterea spalarii banilor. Astfel, Autoritatea Nationala a Vamilor va fi obligata sa raporteze Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor tranzactiile suspecte de fonduri. Persoanele care vor trece frontiera de stat a Romaniei avand asupra lor titluri de valoare sau sume mai mari de 10.000 euro vor fi verificate suplimentar. Surse din Ministerul Justitiei au declarat ca aceasta masura este necesara pentru acoperirea situatiilor in care operatiunile de spalare a banilor si de finantare a actelor de terorism s-ar putea realiza prin trecerea frontierei cu valuta in geanta. Prin documentul aprobat de Executiv, in categoria institutiilor obligate sa raporteze astfel de tranzactii au fost incluse autoritatile vamale, institutiile financiare, de credit, de asigurari si reasigurari straine, cu sucursale in Romania, precum si auditorii si persoanele fizice care asigura consultanta fiscala ori contabila.
Valuta poate fi blocata trei zile lucratoare sau chiar confiscata
Potrivit noilor prevederi, Oficiul poate dispune, daca se considera necesar, suspendarea tranzactiei de fonduri pentru trei zile lucratoare - fata de 48 ore pana in prezent, suma implicata ramanand blocata in contul bancar al titularului pana la expirarea perioadei de suspendare sau pana la decizia Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Daca cele trei zile nu sunt suficiente, Oficiul poate solicita prelungirea perioadei de suspendare cu cel mult patru zile lucratoare. Totodata, Oficiul va informa Serviciul Roman de Informatii cu privire la operatiunile suspecte de finantarea actelor de terorism. Proiectul majoreaza valoarea amenzilor aplicate atat persoanelor care nu comunica Oficiului transferurile suspecte de fonduri, pentru care limitele au fost stabilite intre 100 si 300 milioane lei - fata de 20-100 milioane lei pana in prezent -, cat si pentru cei care nu iau masuri de identificare a persoanei in numele careia actioneaza clientii, limitele amenzii fiind stabilite, in acest caz, intre 150 si 500 milioane lei, fata de 30-200 milioane lei. Pentru infractiunile de spalare a banilor si de finantare a actelor de terorism vor fi aplicate dispozitiile privind confiscarea bunurilor din Codul Penal. In cazurile in care exista indicii temeinice privind savarsirea acestor infractiuni, se poate decide punerea sub supraveghere a conturilor bancare si comunicatiilor persoanei in cauza, pentru strangerea probelor necesare sau identificarea autorului. Aceasta masura va putea fi dispusa de procuror pe o durata de cel mult 30 de zile si prelungita la cel mult patru luni. Regulamentul valutar al BNR permite persoanelor fizice sa scoata sau sa introduca din si in Romania sume in valuta care depasesc 10.000 euro, cu conditia ca acestea sa fie declarate organelor vamale. Pentru lumea occidentala este un fapt neobisnuit sa circuli cu sume mari de bani asupra ta, intr-o lume informatizata in care cardurile sunt folosite pe scara larga.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite