Guvernul se angajează să ţină sub control costurile la companiile subvenţionate de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul se angajează să ţină sub control costurile la companiile subvenţionate de stat
Guvernul se angajează să ţină sub control costurile la companiile subvenţionate de stat

Executivul s-a agajat în noua scrisoare trimisă către Fondul Monetar Internaţional să monitorizeze zece companii de stat cu probleme şi să ţină sub control costurile cu plata salariilor la companiile care primesc fonduri de la buget.

Companiile care vor fi monitorizate în primă fază sunt C.N. Căi Ferate CFR, S.N. Transport CFR Călători, CN a Huilei, Termoelectrica, C.N. de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Metrorex, CFR Marfă, Electrocentrale Bucureşti, Electrificare CFR şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare.

De asemenea, Executivul s-a angajat să modifice legislaţia, astfel încât, companiile de stat să fie obligate să transmită guvernului proiecte de buget în termen de 15 zile lucrătoare de la data publicării bugetului general. Guvernul va avea de spus ultimul cuvânt şi în ceea ce priveşte salariul total la companiile subvenţionate.

Noua reglementare va interzice transferul de fonduri de la cheltuielile de capital spre cheltuieli curente. Pentru a avea un control mai mare asupra cheltuirii banului public, şi pentru a determina conducerea companiilor să realizeze performanţă, se vor introduce sancţiuni automate pentru cei care nu-şi respectă contractele de management.

"Vom continua să îmbunătăţim sistemul de monitorizare a companiilor subvenţionate care creează cele mai multe probleme, prin stabilirea de ţinte semianuale ale performanţei acestora la fiecare evaluare", se mai arată în documentul transmis FMI, care precizează că MFP, Ministerul Muncii şi alte instituţii competente vor oferi informaţii pentru a realiza un sistem de monitorizare a firmelor de stat până la data primei evaluări.

Reglementarea ar urma să fie stabilită până la finalul lunii iunie 2010.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite