Guvernul va reduce cu 6% contribuţiile sociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 2008, angajatorii şi angajaţii vor cotiza mai puţin la fondurile de pensii, şomaj şi sănătate Pe lângă reducerea cu două puncte procentuale a contribuţiilor la bugetul pentru pensii,

Din 2008, angajatorii şi angajaţii vor cotiza mai puţin la fondurile de pensii, şomaj şi sănătate

Pe lângă reducerea cu două puncte procentuale a contribuţiilor la bugetul pentru pensii, anunţată săptămâna trecută, Executivul a plusat oferta de relaxare fiscală şi a promis, ieri, reduceri similare la cotizaţiile pentru sănătate şi şomaj. Mai mult, decalajul dintre veniturile şi cheltuielile bugetare va fi ţinut în frâu astfel încât să nu depăşească nivelul de 2,7% din PIB.

Contribuţiile de asigurări sociale "vor fi reduse anul viitor cu şase puncte procentuale, în trei etape", a declarat ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, după şedinţa de ieri a guvernului. El a prezentat membrilor Cabinetului prima formă a proiectului de buget pentru anul 2008.

Recent, acelaşi minister anunţase reduceri de 2% pentru contribuţiile la bugetul de pensii, în două etape, de-a lungul anului 2008. Drept pentru care, contactat de "Adevărul", ministrul Vosganian a precizat: "Se vor reduce toate contribuţiile la bugetele de asigurări sociale, adică şi la pensii, şi la şomaj, şi la sănătate - în total, şase procente.

Când am anunţat reducerile doar la contribuţiile pentru pensii, am omis - şi aceasta a fost scăparea noastră - scăderile pentru celelalte două categorii, respectiv şomaj şi sănătate". Într-o analiză realizată de experţii Finanţelor se preconizează că, în urma scăderii cu două puncte procentuale a contribuţiilor sociale (numai) pentru pensii la angajator, de la 19,5% la 17,5%, se va înregistra o diminuare a bugetului cu 210 milioane de lei.

Relaxare fiscală în trei etape

Reducerile de contribuţii sociale vor avea loc la începutul anului, la mijlocul anului şi spre sfârşitul anului 2008, a menţionat Vosganian. El a arătat că "vor fi reduse toate tipurile de contribuţii", fără să menţioneze cuantumurile detaliate pentru bugetul de pensii, cel de şomaj sau cel de sănătate. Contribuţiile vor fi reduse din cotele plătite atât de angajatori, cât şi de angajaţi, a precizat Vosganian.

Deficit bugetar de numai 2,7% din PIB, în 2008

Prima schiţă a bugetului general consolidat pentru anul 2008 prevede un deficit de 2,7% din PIB. Ponderea veniturilor este estimată la 39%, iar nivelul cheltuielilor, la 41,7% din PIB, a declarat ministrul Varujan Vosganian.

El a prezentat prima schiţă a bugetului pentru anul viitor, cu sumele alocate ministerelor. Veniturile totale prognozate pentru anul viitor se ridică la 171,3 miliarde de lei (faţă de 144,6 miliarde de lei în acest an), iar nivelul estimat al cheltuielilor este de 183,2 miliarde de lei - comparativ cu 155,3 miliarde de lei, în 2007. Pentru anul viitor este prognozat un produs intern brut de 438,6 miliarde de lei, iar rata inflaţiei decembrie la decembrie este anticipată la 3,5%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite