Guvernul, presat să mărească pensiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sfidând canicula, mii de pensionari din toată ţara au ieşit ieri în stradă, pentru a cere pensii mai mari, medicamente şi consultaţii medicale gratuite. Prefecturile şi primăriile din zeci

Sfidând canicula, mii de pensionari din toată ţara au ieşit ieri în stradă, pentru a cere pensii mai mari, medicamente şi consultaţii medicale gratuite. Prefecturile şi primăriile din zeci de judeţe au fost asaltate de vârstnici, în unele localităţi oficialităţile fiind chiar bruscate de manifestanţi.

În Capitală, la sediul Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, ministrul Paul Păcuraru le-a spus pensionarilor că bugetul de stat nu suportă, cum s-a cerut, o majorare a punctului de pensie până la un nivel de 45% din salariul mediu. În cele din urmă, ministrul a anunţat că din septembrie va fi făcută o majorare a pensiilor cu 5%.

În alte locuri din ţară, protestele nu au fost la fel de liniştite. La Vaslui, un grup de pensionari l-a bruscat pe preşedintele Consiliului Judeţean, Corneliu Bichineţ. Împins de mulţime, Bichineţ s-a retras până în spatele cordonului de jandarmi, care nu au avut timp să reacţioneze la gestul pensionarilor.

Aproximativ 400 de pensionari au protestat timp de două ore şi în faţa Prefecturii Braşov. Protestul a degenerat în momentul în care un bărbat a leşinat din cauza căldurii. Forţele de ordine l-au ajutat pe bătrân să-şi revină din leşin, iar apoi a fost transportat de urgenţă la spital. După incident, pensionarii au început să huiduie şi să strige: "Hoţii, hoţii!", "Ne lăsaţi să murim!" sau "Ne-aţi minţit destul".

Guvernul, şantajat cu moţiunea de cenzură

Guvernul Tăriceanu s-a văzut ieri ameninţat din nou cu moţiunea de cenzură şi anticipatele după ce preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a blocat adoptarea unei legi a PSD prin care se propunea majorarea punctului de pensie de la 35% la 45-55% din salariul mediu brut pe economie. Decizia a fost răsplătită cu huiduieli şi vociferări de cei peste o sută de pensionari aduşi special de PSD şi PRM pentru a participa la lucrările plenului. Pentru a potoli spiritele, Olteanu a propus o întâlnire a liderilor de grup şi a suspendat şedinţa până le venirea în parlament a ministului muncii şi a celui de finanţe.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite