Guvernul pregăteşte strategia de securitate energetică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

spre aprobare în următoarele luni, iar apoi în CSAT, a declarat, ieri, şeful diplomaţiei române, Mihai Răzvan Ungureanu.Moscova ar trebui să accepte acţionariat vestic la GazpromMihai Răzvan

spre aprobare în următoarele luni, iar apoi în CSAT, a declarat, ieri, şeful diplomaţiei române, Mihai Răzvan Ungureanu.
Moscova ar trebui să accepte acţionariat vestic la Gazprom
Mihai Răzvan Ungureanu a avertizat asupra necesităţii de a găsi surse de energie alternative, pentru că independenţa energetică parţială a României, susţinută de resursele proprii, poate dura maximum 10-15 ani. MAE va publica contribuţia sa la strategia postaderare la sfârşitul acestei luni, a mai asigurat ministrul, precizând că MEC urmează să-şi aducă completări. Monopolul energetic al Gazprom ar putea fi evitat, dacă Rusia ar da voie Occidentului să cumpere acţiuni la această companie, consideră Ungureanu. "Nu înţeleg de ce părţi din Gazprom nu sunt scoase pe piaţă pentru companiile vestice", a spus el, precizând că Moscova ar trebui să deschidă toate ramurile industriei petrolului şi gazelor naturale investiţiilor occidentale.
Ministrul de externe a reproşat UE că nu a făcut destule presiuni asupra Moscovei ca aceasta să accepte participarea vestică la Gazprom. "Problema nu este ceea ce-şi doreşte Rusia, ci faptul că UE nu insistă asupra temei", a mai spus şeful diplomaţiei. "UE nu s-a gândit niciodată să investească în companii de importanţă politică şi energetică mare", a mai apreciat Ungureanu.
Trei zile răgaz pentru "desecretizarea contractelor" OMV şi E.ON
Ministrul economiei şi comerţului, Ioan Codrut Şereş, le-a solicitat, ieri, reprezentanţilor OMV, Gaz de France, E.ON, E.ON Ruhrgas, CEZ şi ENEL acordul de a face publice contractele de privatizare ale societăţilor din domeniul energetic, se arată într-un comunicat al MEC. Întâlnirea a avut loc după ce Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie şi Electrica au notificat, prin scrisori transmise partenerilor străini, decizia statului român de a face publice contractele de privatizare. Potrivit sursei citate, răspunsul scris al investitorilor este aşteptat până marţi, 28 noiembrie 2006.
Preşedintele Traian Băsescu afirmase anterior că menţinerea confidenţialităţii asupra contractelor din domeniul energetic reprezintă o greşeală. În opinia sa, publicarea acestor contracte este extrem de importantă pentru dezbaterea publică, având în vedere că, în prezent, aceste contracte care vizează distribuţii de electicitate, de gaze sunt puse "profund" sub semnul întrebării, pentru că nu sunt cunoscute de opinia publică.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite