Guvernul modifică legea achiziţiilor publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru ca licitaţiile să nu mai fie tărăgănate inutil, termenele de depunere a dosarelor, inclusiv cele legate de soluţionarea contestaţiilor, vor fi reduse. Termenele prelungite de depunere

Pentru ca licitaţiile să nu mai fie tărăgănate inutil, termenele de depunere a dosarelor, inclusiv cele legate de soluţionarea contestaţiilor, vor fi reduse.

Termenele prelungite de depunere a dosarelor, dar şi pentru soluţionarea contestaţiilor duc de cele mai multe ori la întârzierea licitaţiilor în vederea atribuirii contractelor de construcţii. Cum în România trebuie realizate în perioada următoare multe proiecte de investiţii, guvernul va modifica, săptămâna viitoare, Legea achiziţiilor publice, tocmai în sensul reducerii acestor termene.

"Vom umbla la reducerea termenelor, precum şi la prevederile care privesc contestaţiile. Dorim să nu se mai tărăgăneze licitaţiile din cauza termenelor şi a contestaţiilor", a declarat, ieri, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi locuinţelor, Laszlo Borbely.

Doar 24 de zile pentru depunerea dosarelor

Acesta a afirmat că perioada de depunere a dosarelor va fi redusă de la 52 de zile la 24 de zile de la publicarea caietului de sarcini. Totodată vor fi acceptate doar contestaţiile la caietul de sarcini, în termen de 10 zile de la publicarea documentului. Proiectul de modificare a Ordonanţei de Urgenţă 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, prezentat, în luna iunie, la Palatul Victoria, reduce perioada de aşteptare între anunţul rezultatului licitaţiei şi încheierea contractului de la 15 la 10 zile, pentru contractele cu o valoare estimată mai mare decât echivalentul în lei a 125.000 euro, şi de la şapte la cinci zile pentru contractele cu o valoare mai mică sau egală cu acest nivel.

Licitaţia va putea continua, dacă participanţii contestă rezultatul doar pentru un lot din mai multe oferte. Totodată, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice va avea dreptul să solicite în instanţă anularea contractelor de achiziţie publică despre care există date că au fost acordate prin licitaţii nelegale, fără respectarea normelor de atribuire.

Potrivit proiectului de modificare a OU 34/2006, limita valorii contractului pentru care se poate utiliza procedura cererii de ofertă va fi majorată de la 40.000 de euro la 75.000 euro, iar perioada de anunţ pentru licitaţie va fi redusă de la 23 la 10 zile.

Piaţa construcţiilor, "măcinată" de lipsa forţei de muncă

O altă problemă majoră cu care se confruntă sectorul construcţiilor din România constă în lipsei forţei de muncă. Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), a declarat pentru "Adevărul" că piaţa autohtonă a construcţiilor înregistrează în acest moment un deficit de aproximativ 150.000 de persoane. "Numărul persoanelor angrenate în acest domeniu este de 350.000 şi intenţionăm să ajungem la 520.000, până în 2009. Pentru atingerea acestui obiectiv, statul trebuie să vină însă cu soluţii, menite să atragă forţa de muncă din economia subterană.

Tinerii trebuie totodată atraşi spre acest domeniu, asigurându-le, totodată, şi o formare profesională adecvată", apreciază Plosceanu. Salariul mediu în construcţii este în acest moment de doar 300 de euro, în România, în timp ce în ţări precum Spania sau Italia - destinaţii spre care se îndreaptă cu preponderenţă muncitorii români -, salariul mediu este de dublu, de aproximativ 600-700 de euro. "Sperăm ca până în 2009 şi în România salariul mediu din construcţii să fie de 500-600 de euro", a conchis Plosceanu.

Dorim să nu se mai tărăgăneze licitaţiile din cauza termenelor şi a contestaţiilor
Laszlo Borbely,
ministrul lucrărilor publice

CAMEX, la a doua ediţie

De ieri şi până pe 16 septembrie are loc la complexul Prisma din judeţul Ilfov cea de-a doua ediţie a expoziţiilor CAMEX. Expoziţia internaţională de Acoperişuri, Izolaţii şi Faţade şi Expoziţia Internaţională de Hale şi Construcţii Industriale reunesc 250 de companii din domeniul construcţiilor. Standurile acestora se întind pe o suprafaţă de 18.000 de metri pătraţi. Programul de vizitare este, zilnic, între orele 10.00-18.00 (de miercuri până la sâmbătă) şi între 10.00 şi 14.00 (duminică). Intrarea este gratuită.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite