Guvernul se lupta cu mafia tuicarilor comunali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a adoptat, in sedinta de ieri, un pachet de masuri speciale care urmaresc inclusiv identificarea alambicurilor de facut tuica din batatura taranilor. In baza noilor hotarari, se vor

Guvernul a adoptat, in sedinta de ieri, un pachet de masuri speciale care urmaresc inclusiv identificarea alambicurilor de facut tuica din batatura taranilor. In baza noilor hotarari, se vor forma la nivel teritorial echipe mixte de control alcatuite din reprezentanti ai ministerelor de Finante, Agriculturii, Sanatatii, Economiei, Internelor, precum si ai protectiei consumatorului. Aceste echipe, la care se va adauga si un reprezentant al patronatelor din ramura, au sarcina sa verifice respectarea prevederilor legale, a valabilitatii licentelor de fabricatie, precum si a normelor de igiena din timpul procesului de fabricatie a produselor cuprinse in norme. De asemenea, instalatiile si echipamentele folosite pentru fabricarea alcoolului etilic vor fi expertizate tehnic pentru determinarea capacitatii reale de productie. Utilizatorii de uleiuri minerale, care achizitioneaza aceste produse fara accize, vor fi verificati pentru a se depista cazurile in care au fost deturnate de la destinatia pentru care a fost acordata scutirea de taxe.
Cazangiii comunali sunt considerati adevaratii chiaburi ai satelor
Asociatiile patronale sunt multumite de noile norme adoptate de Executiv, dar asteapta sa vada daca acestea vor fi si puse in practica. Presedintele Garant, Romulus Dascalu, ne-a declarat: "Am facut o investigatie care ne-a aratat ca in numai o suta de zile (perioada campaniei de toamna si imediat dupa - n.r.) s-au produs peste 140 milioane de litri de tuica in aproximativ 30.000 de cazane comunale. Cazangiii satelor sunt adevaratii chiaburi. Se bucura de o mare influenta, si cine nu-i castiga de partea lui, degeaba mai candideaza la alegerile locale". In opinia sefului celei mai mari asociatii patronale a alcoolului din Romania, un cazan comunal produce saptamanal intre 3.000-5.000 de litri de tuica, care in mare parte se comercializeaza, de aici rezultand si o mare evaziune fiscala. In opinia patronatelor, pentru eliminarea acestei ilegalitati este nevoie de vointa politica, iar dorinta Romaniei de a se integra in UE, la 1 ianuarie 2007, nu se poate realiza decat cu respectarea legislatiei fiscale in acest domeniu, precum si armonizarea ei cu directivele europene in materie de combaterea evaziunii in cazul produselor accizabile.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite