Guvernul isi joaca soarta pe cartea proprietatii
0Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, prevede o remaniere in luna mai
Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a anuntat, intr-un interviu acordat agentiei Rompres, ca Guvernul a decis sa-si asume raspunderea pentru un pachet legislativ de revizuire a legilor proprietatii. "Din punct de vedere procedural, decizia este luata. Decizia luata de Guvern este foarte clara, si anume ca ne vom asuma raspunderea pe aceasta tema a proprietatii", a spus Olteanu. Acest anunt ar putea provoca insa o prima criza majora in coalitie, intrucat, miercuri, PUR a reafirmat ca se opune unei astfel de proceduri, dorind dezbaterea in Parlament a pachetului de legi privind proprietatea. Cu toate acestea, ministrul Bogdan Olteanu a declarat, ieri, pentru ziarul Adevarul, ca a existat, inca din februarie sau martie, o discutie intre liderii coalitiei, iar acestia au acceptat ca Executivul sa-si asume raspunderea. Olteanu a spus ca va discuta personal cu reprezentantii PUR problema asumarii raspunderii. El a spus ca intelege rezervele parlamentarilor din coalitie si, in consecinta, proiectele vor fi dezbatute cu acestia inainte ca Executivul sa-si asume, in luna mai, raspunderea. Potrivit ministrului pentru relatia cu Parlamentul, o parte a legilor din acest pachet ar putea fi transmise parlamentarilor coalitiei inca de luni sau marti. Singurul proiect care mai are nevoie de circa o saptamana pana la elaborare este cel privind despagubirile financiare ce se vor acorda fostilor proprietari.
Sediile partidelor si institutiilor publice vor fi retrocedate in natura
Ministrul Bogdan Olteanu a anuntat ca, prin revizuirea legilor proprietatii, Executivul urmareste sa elimine toate exceptiile de la retrocedarea in natura a imobilelor nationalizate. "Regula va fi retrocedarea in natura. Astfel, o sa dam inapoi proprietarilor toate imobilele unde in prezent functioneaza sedii de partide, ambasade, institutii publice etc. Vom asigura o mentinere a destinatiei pentru scoli, spitale, aziluri, orfelinate si alte institutii de acest gen, pentru care mutarea este dificila", a afirmat Olteanu in interviul acordat Rompres. Pentru cei care nu vor putea primi restituirea in natura, Executivul pregateste - in sfarsit - modalitatile de acordare a unor despagubiri financiare. O prevedere speciala in acest sens era in Legea 10/2001 privind imobilele nationalizate. "Vor primi niste instrumente financiare care pot fi transformate foarte rapid in bani", a aratat ministrul pentru relatia cu Parlamentul.
Totusi, intentia de retrocedare in natura a sediilor partidelor s-ar putea lovi de existenta unei legi, adoptate in 2003, cu acordul tacit al tuturor partidelor, privind vanzarea sediilor partidelor. Aceste sedii au fost exceptate de la retrocedare, prin Legea 10/2001, iar legea din 2003 a permis si vanzarea lor, la o valoare de nimic. Este posibil ca, in prezent, o parte din sediile revendicate de fostii proprietari sa fie trecute din mainile statului in proprietatea unor partide.
Remaniere - da, anticipate - nu
Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu - unul dintre apropiatii premierului Tariceanu - a mai declarat ca, dupa semnarea Tratatului de aderare la UE, ar putea avea loc o reorganizare a Guvernului. "Reorganizarea Guvernului va insemna comasarea sau impartirea unor ministere. De exemplu, dupa parerea mea, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului ar trebui impartit in doua pentru ca nu are nici un fel de noima si nici logica", a explicat Olteanu. El a mai mentionat si desfiintarea Autoritatii Nationale de Control si a apreciat ca numarul ministrilor ar putea fi redus, fata de 25 cati sunt in prezent. "O remaniere poate, de asemenea, sa insemne schimbarea unor ministri", a mai afirmat, destul de criptic, Olteanu. El a fost insa extrem de clar impotriva organizarii alegerilor anticipate. "Din punct de vedere al interesului Romaniei exista un risc major, respectiv invocarea clauzei de salvgardare, iar din punct de vedere al preocuparilor oricarui partid politic ma intreb ce partid politic s-ar prezenta bucuros in alegeri anticipate in care sa fie acuzat ca a determinat direct intarzierea aderarii Romaniei cu un an", a afirmat Olteanu in interviul acordat Rompres. El a precizat ca, in acest an, trebuie adoptate nu mai putin de 1.100 de masuri pentru integrarea europeana.