Guvernul irită primarii din Ardeal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăriile trebuie să returneze sumele necheltuite primite de la Guvern anul trecut. O ordonanţă de urgenţă dată la sfârşitul lui 2008 a stabilit ca banii necheltuiţi de primării anul trecut, din fondurile provenite din TVA, să fie rambursaţi Guvernului.

Banii trebuiau returnaţi de primării până ieri la ora 12.00. Măsura guvernamentală a stârnit protestele vehemente ale primarilor Opoziţiei, unii dintre ei alegând să nu o respecte.

Cea mai radicală atitudine a adoptat-o primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care a etichetat ieri ordonanţa ca fiind o „intervenţie brutală în autonomia locală” şi a comentat, în context, că „secuii nu se pot aştepta la nimic bun de la Bucureşti”.
Potrivit Agerpres, judeţul Covasna trebuie să returneze la bugetul de stat 6,3 milioane de lei, bani pe care autorităţile locale ar fi dorit să îi folosească în acest an pentru cofinanţarea unor proiecte importante pentru comunitatea locală.

Liberalii îndeamnă la procese

La nivelul Clujului, doar o parte dintre primării au restituit banii. Cea mai mare sumă a fost virată, conform lui Mihai Costin, şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, de Primăria Cluj-Napoca. Este vorba despre 1,5 milioane de lei. „Sunt licitaţii în derulare, contracte în curs, care trebuie să fie plătite. Încercăm să facem demersuri pentru continuarea lucrărilor”, ne-a spus viceprimarul Laszlo Attila (UDMR).

Mai dur a fost primarul din Apahida, Ionel Fărcaş, PNL, care ar trebui să returneze 250.000 de lei, bani destinaţi unor lucrări la blocurile pentru tineret: „E o măsură foarte proastă, negândită. Nu o voi respecta. Doar nu-mi vor tăia capul. Ordonanţa nu prevede sancţiuni”, a spus acesta. Primarii clujeni din coaliţia de guvernământ contactaţi de „Adevărul”, respectiv Lucia Suciu (PSD - Chinteni) şi Ovidiu Drăgan (PD-L - Gherla) nu s-au arătat însă deranjaţi de măsura guvernamentală.

În schimb, vicepreşedintele PNL Cluj, deputatul Horea Uioreanu, le-a cerut, ieri, celor 24 de primari liberali din judeţ să nu returneze sumele şi să deschidă procese împotriva premierului şi a ministrului de Finanţe.

Lucrări programate, banii luaţi

Şi în judeţul Sibiu ordonanţa de urgenţă a stârnit nemulţumiri. „Noi am primit 8 miliarde de lei vechi (800.000 de lei - n.r.), cu care am programat pentru 2009 plata unor lucrări deja executate”, spune Tudor Mihalache, primarul PNL al oraşului Copşa Mică.

Salarii sacrificate

Primăria Oradea trebuie să returneze o sumă de 500.000 de lei. „Banii provin în special din sumele destinate plăţii salariilor profesorilor”, spune Eduard Florea, directorul Direcţiei Economice din Primăria Oradea.

Primăria Baia Mare nu a fost în situaţia de a returna bani, însă în judeţul Maramureş există şase primării care au trebuit să returneze, în total, 1.450.000 de lei. Banii erau destinaţi lucrărilor de infrastructură. 

Criza e de vină

Motivele care au determinat această măsură sunt expuse în preambulul OUG 223/2008, cea care stipulează returnarea sumelor: „presiunile şi riscurile determinate de evoluţiile economice interne şi externe, necesitatea susţinerii creşterii economice şi reducerii inflaţiei, precum şi asigurarea cu prioritate a sumelor destinate finanţării proiectelor de infrastructură şi a cofinanţării proiectelor finanţate din fonduri europene”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite