Guvernul infiinteaza politia arhivelor comuniste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul intentioneaza sa infiinteze un institut pentru studierea crimelor comunismului. Potrivit unor surse guvernamentale, Cabinetul Tariceanu urmeaza sa anunte, in preajma aniversarii revolutiei

Guvernul intentioneaza sa infiinteze un institut pentru studierea crimelor comunismului. Potrivit unor surse guvernamentale, Cabinetul Tariceanu urmeaza sa anunte, in preajma aniversarii revolutiei din 22 decembrie 1989, infiintarea unei noi institutii de cercetare, a carei principala sarcina va fi documentarea crimelor si abuzurilor comise in perioada regimului comunist.
Acesta urmeaza sa se alature Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) si Institutului National pentru Studierea Holocaustului. Miza deciziei este asigurarea accesului deplin la arhivele statului comunist, in baza unei legi speciale, punandu-se astfel capat monopolului detinut de CNSAS. Pentru postul de director al Institutului se vehiculeaza o serie de candidaturi. Una dintre ele este si aceea a istoricului Stejarel Olaru. Viitorii membri ai Institutului vor fi numiti, in general, dintre istorici si publicisti. In vederea accesului la arhivele clasificate, membrii vor primi avizul Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS). Desi se doreste o alternativa la institutiile existente, viitoarea structura pare sa fie marcata de aceleasi slabiciuni. Infiintat de guvern, cel mai probabil in subordinea acestuia, Institutul pentru studierea crimelor comunismului, din informatiile detinute pana in prezent, pare a fi o structura dependenta de conjunctura politica. In conditiile in care nu i se va crea un cadru de functionare de natura sa-i asigure independenta decizionala, precum si pe cea financiara, Institutul va fi victima sigura a alternantei la putere. Fara premisele independentei si girul unei personalitati aflate dincolo de orice suspiciuni politice, in cel mai bun caz, noua structura va fi desfiintata odata cu schimbarea puterii. Cel mai probabil insa, data fiind subordonarea guvernamentala directa, activitatile desfasurate de acesta vor fi instrumentate in functie de prioritatile partidelor aflate la putere.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite