Guvernul încalcă legea de dragul industriaşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia în baza căreia siderurgiştii primesc doar gaze din producţia internă defavorizează populaţia, care ar trebui să aibă acces liber la aceste resurse. Potrivit Legii gazelor, toţi consumatorii (populaţie sau firme) trebuie să primească gaze din acelaşi „coş“ intern/import. Guvernul dă prioritate numai industriei.

Acordarea de gaze din producţia internă către companiile siderurgice este mai rentabilă din punct de vedere economic decât în cazul în care această cantitate de gaze ar fi inclusă în coşul pentru populaţie, a declarat, ieri, ministrul Economiei, Adriean Videanu.

Acesta nu a putut însă să susţină cu cifre această afirmaţie: „Încă nu ştim care este cantitatea de gaze de care au nevoie aceste companii“. Potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă aprobate de Guvern săptămâna trecută, combinatele chimice şi siderurgice ar putea primi doar gaze din producţia internă, în perioada 1 mai - 30 septembrie.

Măsura vine însă în contradicţie cu Legea gazelor nr. 351/2004, care arată, la articolul 100, alineatul 5: „Pentru acoperirea necesarului de gaze naturale, toţi consumatorii au dreptul de a fi alimentaţi cu gaze naturale în aceeaşi structură intern/import a surselor.

Pentru piaţa reglementată (populaţie – n.r.), asigurarea, în această structură, a cantităţilor de gaze naturale se realizează de către furnizorii licenţiaţi, aceştia având acces nediscriminatoriu la sursele interne de gaze naturale“. Mai mult, Ordonanţa de Urgenţă 122/2007 arată că „prevederile alin. (5) se aplică până la convergenţa preţului gazelor naturale din producţia internă cu cel al gazelor naturale din import“.

Prin urmare, măsura Guvernului îngrădeşte accesul populaţiei la gazele autohtone ieftine şi anihilează o şansă a populaţiei de a plăti o factură mai mică la gaze, care era de aşteptat odată cu surplusul de producţie internă existent acum pe piaţă. În prezent, preţul gazelor autohtone este de circa 150 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce importurile se fac la un preţ de aproximativ 370 de dolari pe mia de metri cubi.

Depozite ruseşti la Mărgineni

Gazprom şi Romgaz ar putea participa la construcţia pe teritoriul României a unor depozite de înmagazinare a gazelor cu o capacitate de 5-6 miliarde de metri cubi, a mai spus Videanu. Depozitul de la Mărgineni (jud. Neamţ), la construcţia căruia ruşii şi-au anunţat deja intenţia de a participa, va putea înmagazina două miliarde de metri cubi. Aceste depozite sunt necesare ruşilor pentru a elimina Ucraina de pe traseul gazelor către consumatorii din Europa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite