Guvernul - executat silit de Banca Europeana de Investitii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Creditul de 45 de milioane de euro pentru reabilitarea a 24 de puncte termice este garantat de Guvernul Romaniei * Primarul Basescu refuza de 6 luni sa discute macar aceasta situatie

Vinerea trecuta a fost ultima zi in care Primaria Capitalei trebuia sa achite 82 de miliarde de lei, iar pentru ca municipalitatea nu a facut acest lucru, banii vor trebui returnati BEI de catre Ministerul Finantelor. Acesti bani reprezinta a doua transa de rambursare a unui credit de 45 de milioane de euro, acordat de BEI in anul 1998, cu o perioada de gratie de cinci ani, pentru reabilitarea a 24 de puncte termice. Contractul de creditare prevedea ca 12 la suta din fonduri sa fie rambursate de Primaria Capitalei, iar 50 la suta, de Guvern, care si garanta imprumutul. "Primaria Capitalei trebuia sa aplice de cinci ani Legea 213/1998, care impune autoritatilor locale delimitarea patrimoniului public si privat al localitatilor. Bucurestiul este singurul oras in care nici un primar nu s-a grabit sa aplice aceasta lege, iar acest fapt are consecinte dintre cele mai grave. De exemplu, retelele, centralele si punctele termice ale RADET ar fi trebuit inventariate si trecute in patrimoniul privat al municipalitatii, dupa care Consiliul General al Municipiului Bucuresti sa il predea, in administrare, RADET. Astfel, primaria putea investi fara probleme in patrimoniul sau, iar RADET ar fi putut fi trasa la raspundere pentru serviciile oferite", spune viceprimarul general Stelica Barna Constantin, raspunzator de activitatea economica si a regiilor Capitalei. El sustine ca a incercat sa-i prezinte primarului general situatia deosebita a RADET si a patrimoniului, dar acesta a refuzat, de sase luni, sa discute cu viceprimarul. In plus, nedelimitarea patrimoniului public si privat al municipiului Bucuresti aduce si alte prejudicii municipalitatii. Astfel, investitiile sunt considerate "cheltuieli" pentru avarii si, in plus, se pierde subventia de 2.000 de miliarde de lei anual. "RADET a platit doar prima parte a creditului, de 60 de miliarde de lei, iar acum, dupa cinci ani de la semnarea contractului, ar fi trebuit sa plateasca prima rata, care este in valoare de 82 de miliarde de lei. Cum primarul Basescu refuza sa faca aceasta plata, cel care va fi executat va fi Ministerul Finantelor, prin care Guvernul garanteaza imprumuturile", a conchis Barna.
Mihai Tanasescu:
"Ministerul Finantelor a platit si vom executa Primaria"
Ministerul Finantelor a trimis o scrisoare primarului general la care nu a primit inca raspuns. RADET a notificat cu cateva zile inainte de scadenta ca nu poate plati rata, situatie in care Ministerul Finantelor a facut aceasta plata externa. Ministrul Mihai Tanasescu ne-a declarat ca "potrivit contractului de imprumut, Primaria trebuia sa-si constituie un fond de rezerva din care sa faca plati in numele RADET". "Noi am facut plata la extern, iar daca Primaria nu a respectat legea, va trebui sa suporte consecintele", a spus Tanasescu. "Daca Primaria nu are de unde plati, o vom actiona in justitie sau Guvernul va emite un alt act normativ prin care banii alocati de la buget sa fie opriti in contul datoriei", a conchis Tanasescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite