Guvernul plănuieşte să economisească 60 milioane lei în 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul plănuieşte să economisească 60 milioane lei în 2009
Guvernul plănuieşte să economisească 60 milioane lei în 2009

Executivul estimează că va economisi în acest an 60 milioane lei prin interzicerea cumulului pensiei cu salariul pentru bugetarii care câştigă mai mult decât salariul mediu pe economie, arată Nota de fundamentare a proiectului de lege privind reducerea cheltuielilor în sistemul bugetar, relatează NewsIn.

Documentul arată că, în acest moment, 20.439 de angajaţi din sistemul bugetar "cumulează salariul obţinut de la instituţiile publice cu pensia, din care 1.403 la nivel central şi 19.036 la nivel local".

În analiza privind impactul financiar asupra bugetului general consolidat pe următorii cinci ani se precizează că, în urma aplicării măsurii, economiile la bugetul de stat vor însuma 65 milioane lei în 2010, 70 milioane lei în 2011, 75 milioane lei în 2012 şi 80 milioane lei în 2013.

Prevederile Legii ar urma să se aplice şi beneficiarilor de pensie de serviciu stabilită prin legi speciale, se arată la articolul 29 al proiectului Legii privind reglementarea sistemului de cumul al pensiilor cu veniturile salariale.

Proiectul de lege, pe care Guvernul vrea să-şi asume răspunderea în Parlament, prevede că persoanele care primesc pensie şi salariu de la stat "au obligaţia ca în termen de 3 zile de la data survenirii situaţiei de cumul să-şi exprime în scris opţiunea între suspendarea plăţii pensiei pe durata exercitării activităţii şi încetarea raporturilor de muncă, de serviciu sau a actului de numire în funcţie, dacă nivelul pensiei nete aflate în plată depăşeşte nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat".

Persoanele care nu îşi exprimă în scris opţiunea în trei zile urmează a fi disponibilizaţi. De asemenea, proiectul de act normativ mai prevede că "sumele încasate necuvenit cu titlul de pensie se recuperează de la pensionari, cu respectarea termenului general de prescripţie".

Încălcarea de către angajator a legii se sancţionează cu amendă de la 2.500 până la 5.000 lei, mai prevede proiectul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite