Guvernul va trimite acasă 400 de consilieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul va trimite  acasă 400 de consilieri
Guvernul va trimite acasă 400 de consilieri

Reducerea aparatului birocratic, decisă momentan doar la nivel politic, înseamnă tăierea unor posturi din organismele de stat centrale şi locale. Jumătate dintre agenţiile guvernamentale vor dispărea, a promis Executivul, iar 400 de consilieri ar putea pleca acasă dacă şefii lor respectă decizia.

Cheltuielile de personal în sistemul bugetar au crescut, în primele cinci luni ale acestui an, cu peste 16% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 21 de miliarde de lei. Cifra reprezintă 4% din Produsul Intern Brut (PIB) al României şi peste 27% din totalul cheltuielilor bugetare. Pe de altă parte, cheltuielile pentru investiţii au scăzut cu aproape 20% faţă de perioada similară din 2008.

Dacă în primele cinci luni ale anului trecut s-au investit aproape 8 miliarde de lei în proiecte de infrastructură, anul acesta, cheltuielile destinate investiţiilor s-au ridicat la 6,3 miliarde de lei. Finanţele precizează, însă, că acestea au fost de 9,2 miliarde de lei, ca urmare a unor transferuri între unităţi.

Analizând datele execuţiei bugetare, Guvernul Boc a reuşit inversul a ceea ce şi-a propus: creşterea cheltuielilor de personal şi reducerea investiţiilor.

În tot acest timp, Ministerul de Finanţe se împrumută zilnic în jurul a două miliarde de lei. În doar trei zile, Finanţele au atras de la bănci un miliard de euro. În acest ritm, cele cinci miliarde de euro de la Comisia Europeană, pentru finanţarea deficitului bugetar, devin mărunţiş.

Cu ochii pe Curtea Constituţională

Guvernul a decis, miercuri, însă doar la nivel politic, să mai reducă din aparatul birocratic. În acest sens, au fost luate două decizii: desfiinţarea sau comasarea a jumătate dintre agenţiile guvernamentale şi reducerea cu 20% a posturilor din cabinetul demnitarului. În privinţa agenţiilor guvernamentale, Executivul a făcut un inventar al acestora şi în două săptămâni va pregăti o hotărâre de guvern sau un proiect de lege pentru reglementarea deciziei.

Prim-ministrul Emil Boc a spus că aşteaptă pronunţarea Curţii Constituţionale pe sesizarea de neconstituţionalitate a legii pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului (OUG) privind deconcentratele. „După publicarea deciziei Curţii Constituţionale pe o speţă anterioară, vom decide forma în care vom promova desfiinţarea şi comasarea agenţiilor, OUG sau proiect de lege”, a declarat premierul.

Acesta nu a numit agenţiile vizate, pentru a nu „induce în opinia publică un climat de instabilitate până la decizia finală luată de Guvern” şi promite că, în această vară, „lucrurile se vor finaliza”.

În România, există aproximativ 3 milioane de salariaţi în economia reală şi 1,5 milioane de bugetari. Executivul a decis să înceapă reducerile de personal din sistemul public – des invocate şi asumate în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional – prin reducerea cu 20% a angajaţilor din cabinetul demnitarului, începând de la 1 august.

1.283 de posturi la nivel local

La nivel central, există 800 de posturi bugetate pentru cei care fac parte din cabinetul demnitarilor. Este vorba despre cabinetul miniştrilor, al secretarului de stat sau al şefilor de agenţii. La nivel local, există 1.283 de posturi pe cabinetul preşedintelui consiliului judeţean, al primarului de oraş sau municipiu reşedinţă de judeţ şi al prefectului. Din totalul de 2.083 de posturi, 417 vor fi reduse, în funcţie de o schemă ce respectă procentul de reducere de 20% şi numărul de angajaţi pe cabinet. 

Prime de vacanţă amânate

În condiţiile în care mii de salariaţi din economia reală rămân fără locuri de muncă sau primesc mai puţin bani pe fluturaşul de salariu, cei plătiţi din bani publici încep, cel puţin teoretic, să strângă şi ei cureaua.

Şeful Executivului a anunţat că primele de vacanţă nu vor fi acordate până când situaţia economică nu o va permite. Cu toate acestea, angajaţii Ministerului de Finanţe primesc, în acest an, prime în valoare totală de 13 milioane de euro.
Tot miercuri, Guvernul a adoptat normele metodoligice pentru programul „Primul siloz”. Astfel, producătorii agricoli vor putea să depoziteze cerealele în silozuri autorizate.

Ei vor primi un certificat de depozit, pe care îl vor putea folosi ca garanţie pentru un împrumut bancar. Ministerul Agriculturii trebuie să rezolve, în maximum 10 zile, toate solicitările de acreditare a silozurilor. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite