Guvernul vrea să cheltuiască banii de investiţii mai repede

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul va cere acordul FMI pentru a cheltui, în avans, banii alocaţi investiţiilor în ultimul trimestru al acestui an, a declarat, astăzi, premierul Emil Boc.

Executivul, deşi nu a anunţat nici până acum un plan concret de investiţii, vrea să folosească fondurile alocate proiectelor din ultima parte a anului în trimestrele II sau III. Pe de altă parte, potrivit înţelegerii cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), România s-a angajat să respecte ţinte trimestriale de deficit bugetar, pentru a se încadra, la sfârşitul anului, sub pragul de 4,6% din produsul intern brut (PIB). Prin urmare, Guvernul va trebui să ceară acordul FMI şi pe cel al Comisiei Europene (CE) pentru cheltuirea fondurilor pentru investiţii în avans. Asta, cu atât mai mult cu cât orice transfer al fondurilor alocate pe un trimestru într-un altul poate afecta ţinta de deficit bugetar.

Vara nu-i ca iarna

Şeful Executivului este convins că vara se pot realiza mai multe proiecte decât în trimestrul final al anului, acesta fiind principalul argument pentru avansarea planului de cheltuieli de investiţii. Aflat, vineri, în inspecţie pe şantierul de construcţii al autostrăzii Bucureşti-Ploieşti, premierul a amintit că investiţiile în infrastructură trebuie finanţate chiar şi în perioadă de criză. „Încercăm să găsim o soluţie, negociind chiar cu FMI, de a aduce acele alocaţii financiare pentru investiţii de pe trimestrul IV spre trimestrul II sau III şi de a folosi banii vara, când putem să lucrăm mai bine‟, a spus Boc.

Înţelegere la FMI şi CE

Oficialul speră că va găsi înţelegere la finanţatorii externi pe această problemă. „Ştim că sunt constrângeri legate de menţinerea deficitului bugetar, dar sper să găsim înţelegere şi la Comisia Europeană, şi la FMI, şi să aducem fondurile din noiembrie şi decembrie în iulie-august-septembrie, pentru că este important să folosim banii la timpul potrivit‟, a subliniat prim-ministrul. Guvernul s-a angajat, prin proiectul de buget pe 2009, să aloce peste 9 miliarde de euro pentru proiecte de investiţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite