Guvernul nu cedeaza, profesorii nu renunta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"In privinta salariilor, Guvernul a facut cea mai buna oferta, oferta maxima de majorare, si peste acest lucru nu putem sa trecem. Asta este situatia. Tinand cont ca politica salariala va trebui sa

"In privinta salariilor, Guvernul a facut cea mai buna oferta, oferta maxima de majorare, si peste acest lucru nu putem sa trecem. Asta este situatia. Tinand cont ca politica salariala va trebui sa fie extrem de prudenta anul acesta, pentru a nu reaprinde inflatia, rog federatiile sindicale din invatamant sa tina cont de acest lucru si sa faca un demers pentru reluarea activitatilor scolare", a declarat, ieri, premierul Tariceanu, la scurt timp dupa ce a aflat ca toate federatiile sindicale din invatamant au decis sa continue greva generala pe termen nelimitat. Aproximativ trei sferturi din dascalii Romaniei s-au pronuntat pentru greva. Protestele se radicalizeaza, intrucat profesorii au decis sa iasa in strada. "Nu vom semna acordul si vom continua greva pana cand revendicarile noastre vor fi solutionate. Probabil ca justitia noastra apolitica si neaservita politic va hotari ca greva este ilegala. Suntem nemultumiti de aceste demersuri total impotriva noastra. Suntem deschisi la orice demers din partea Guvernului. Facem un apel la parinti, elevi si studenti sa inteleaga demersul nostru disperat", a declarat ieri Aurel Cornea, presedintele FSLI. Liderii sindicali au solicitat ca, in proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2006, pentru invatamant sa fie prevazuta suma de 34.498 miliarde de lei, la capitolul "Chetuieli de capital". Razvan Bobulescu, liderul Federatiei "Alma Mater", a spus ca, "in functie de decizia tribunalului de maine, vom vedea daca vom vizita Strasbourgul... e un oras frumos". "Acordul a fost considerat de profesori inacceptabil si nu vine in intampinarea dorintelor noastre. Partea salariala a fost tratata cu dispret. Mentinerea titulaturii, tichetele de masa, internetul nu au fost luate in considerare. Nu acceptam acest procent in conditiile in care salariile noastre sunt cu mult sub salariile altor bugetari. Ceea ce ne-au promis nu este decat o iluzie, iar Guvernul trebuie sa revina la masa tratativelor", spune Gheorghe Isvoranu, liderul Federatiei "Spiru Haret". Catalin Croitoru, presedintele FEN, a declarat ca "greva nu ar fi avut loc daca Guvernul, cu o saptamana mai devreme, ar fi renuntat la aroganta si sfidare. Nu exista o reforma a Educatiei fara reforma resursei umane, adica salarii care sa duca la performanta, si nu la umilire. Greva profesorilor nu va putea fi oprita".
Proteste de strada
Profesorii au anuntat ca vineri vor organiza un miting de amploare la Bucuresti. Ieri, in judetele Bihor si Vaslui, profesorii au parasit cancelariile si au iesit in strada, nemultumiti de modul in care Guvernul a inteles sa gaseasca solutii pentru cererile lor. In judetul Vrancea, doar in doua scoli au fost reluate cursurile ieri dimineata. Astazi, in judetul Braila, peste 4.000 de profesori vor iesi in strada.
Astazi, profesorii sunt tarati la tribunal
In aceasta dimineata, la ora 8.30, sindicatele din Educatie sunt chemate in instanta de Ministerul Educatiei, care a cerut declararea grevei drept ilegala si reluarea cursurilor. Tribunalul va hotari daca dispune sau nu suspendarea grevei profesorilor. "Sindicatele sunt hotarate sa lupte cu toate armele in instanta pentru a-si promova interesele", au subliniat liderii de sindicat.
Profesorii constanteni au iesit in strada
Peste 1.500 de profesori din invatamantul preuniversitar si universitar constantean au iesit, ieri, in strada, cerand majorarea salariilor, conform promisiunilor actualei puteri din campania electorala. Protestatarii s-au incolonat in fata Colegiului "Tomis", marsaluind pana la Prefectura. Aproape doua ore ei si-au strigat nemultumirile sub geamul prefectului Danut Culetu, care le-a spus ca-i intelege, dar rezolvarea solicitarii lor se afla la Bucuresti. "Noi v-am educat. Si voi ne-ati tradat", "Tariceanu nu uita, Educatia nu-i a ta!" si "Da-ne noua, leafa ta!" au fost lozincile care au indarjit pana la fierbere spiritele, si asa incinse. Ieri, peste 65 la suta din cadrele didactice constantene au refuzat sa intre la ore.
"Nu mai negociem cu profesorii"
"Negocieri salariale nu mai facem. Ceea ce am acordat, din punct de vedere al Ministerului de Finante, in momentul de fata, este maxim ce poate fi acordat", a afirmat ministrul de finante Sebastian Vladescu. El a spus ca majorarile salariale solicitate de sindicalisti exced "cu mult" posibilitatile bugetare si necesitatea de a pastra echilibrele macroeconomice.
"Decizia sindicatelor e incorecta"
,Decizia sindicatelor din invatamant de a continua greva este incorecta", a declarat, ieri, presedintele executiv al PD, Adriean Videanu. El a sustinut ca actuala putere a tratat ,cu deplina seriozitate" domeniul Educatiei, salariul mediu din acest domeniu fiind majorat cu 26%, in afara de beneficiul introducerii cotei unice. Videanu a amintit si de faptul ca Executivul a majorat intregul buget alocat Educatiei in 2006 la 5%.
"Nu avem plapuma mai mare"
"Subiectul Educatiei este la fel de delicat precum cel al finantarii Sanatatii. Continuarea grevei profesorilor nu trebuie interpretata neaparat ca un esec al Guvernului in negocierile cu acestea, ci poate fi vorba despre o incapacitate a sindicatelor de a intelege ca Executivul nu se poate intinde mai mult decat ii este plapuma si de a accepta ca nu avem o plapuma mai mare sau una de rezerva", a declarat purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca. El a precizat ca o posibila solutie la aceasta problema este folosirea veniturilor din privatizarea BCR la finantarea Educatiei si a Sanatatii.
"Se renunta la beneficii"
"Mi se pare ca se renunta la acceptarea unui acord care aduce beneficii. Ma intereseaza mai putin de unde vin banii, dar e important ca se investesc in Educatie 1,1 milioane de euro in plus fata de cat era prevazut initial in buget", ne-a declarat secretarul de stat din Ministerul Educatiei, Paloma Petrescu.

Metroul, in greva
Sindicalistii de la metrou au anuntat ca intra in greva. "Incepem protestele. Noi cerem majorarea salariilor cu aproximativ 20%, dar ultimele negocieri au fost o batjocura. Greu de crezut ca se mai poate intampla ceva care sa ne impiedice sa intram in greva", ne-a declarat aseara Ion Radoi, presedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou si senator PSD. La Metrorex salariul mediu este de 860 de lei noi. De dimineata, de la ora 04:00, si pana la ora 16:00 insa nu va circula nici o garnitura de metrou.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite