Băsescu: Guvernul trebuie să reducă cu 20% numărul angajaţilor din aparatul de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băsescu: Guvernul trebuie să reducă cu 20% numărul angajaţilor din aparatul de stat
Băsescu: Guvernul trebuie să reducă cu 20% numărul angajaţilor din aparatul de stat

Guvernul trebuie să reducă cu 20% numărul angajaţilor din administraţia de stat, a declarat  astăzi preşedintele Traian Băsescu, în cadrul unei emisiuni a radioului public. Şeful statului a subliniat că soluţia pentru reducerea cheltuielilor nu ar fi diminuarea veniturilor salariale, deoarece tăierea sporurilor poate fi contestată în justiţie.

"Toate paliativele astea - îi menţinem pe toţi, mai reducem un spor sau altul - sunt poveşti. Aici Guvernul trebuie să se comporte cu toată seriozitatea şi să reducă masiv aparatul de stat. (...) Pot înţelege interesul partidelor de a fi reprezentate în administraţie, conform rezultatului alegerilor, asta nu este de neînţeles. (...) Ce nu înţeleg este tergiversarea diminuării aparatului de stat excesiv, adică trimitere în şomaj a unui mare număr de funcţionari publici şi contractuali", a spus Traian Băsescu.

Preşedintele a explicat că sporurile pe care le primesc funcţionarii sunt prevăzute în legi şi pot fi revendicate de aceştia în instanţă, prin urmare unica soluţie este reducerea aparatului de stat.

"Nu diminuarea salariilor este soluţia, ci lasă omul relativ bine plătit, dar redu cheltuielile aducând aparatul de stat la o dimensiune normală, noi avem o dimensiune în exces a aparatului de stat", a spus Băsescu.

Cu toate că îl apreciază "extraordinar de mult" pe Emil Boc pentru că încearcă să rezolve problema prin negociere în interiorul coaliţiei, consideră că nu se poate negocia până când se "scufundă" bugetul de stat.

Preşedintele Traian Băsescu enumera, în 29 martie, două alternative de reducere a cheltuielilor, care să pună în aplicare acordul încheiat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), transmite NewsIn.

Prima prevedea "îngheţarea salariilor funcţionarilor publici şi contractuali şi, în timp, o aşezare a sporurilor la 30% din salarii", iar cea de a doua viza "reducerea cu 5% a numărului de funcţionari existenţi în administraţia centrală şi locală".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite