Guvernul ameninta cu reintroducerea TVA de 19% pentru medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"In sedinta de ieri (joi - n.r.), Executivul a hotarat ca, daca in termen de trei luni de zile preturile medicamentelor nu se vor diminua, vom reveni la cota de 19%", a anuntat, in cadrul

"In sedinta de ieri (joi - n.r.), Executivul a hotarat ca, daca in termen de trei luni de zile preturile medicamentelor nu se vor diminua, vom reveni la cota de 19%", a anuntat, in cadrul videoconferintei cu prefectii, secretarul general al Guvernului, Eugen Bejinariu. Seful SGG a tinut sa precizeze ca reducerea cotei de TVA de la 19 la 9% s-a facut cu gandul ca pretul medicamentelor va scadea, "dar pana in acest moment acest lucru nu prea s-a vazut". "Trebuie sa spunem ca nu suntem multumiti de modul in care au actionat toti factorii de raspundere. Asta nu inseamna ca se fac vinovati numai acestia. Trebuie sa se implice in acest proces inclusiv cei care realizeaza venituri din aceasta activitate, si ma refer la farmacii". Mai mult, Eugen Bejinariu a lansat si o amenintare la adresa farmacistilor, intarind astfel declaratiile presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Cristian Celea, facute cu numai o zi inainte. "Farmaciile trebuie sa se implice, nu sunt deasupra tuturor, primesc acreditare de la Ministerul Sanatatii si Familiei, au contracte cu CNAS si sa nu fie suprinse daca nu vor mai beneficia de aceste contracte si acreditari", a amenintat Bejinariu. Intentia Executivului este insa imposibil de realizat, deoarece, potrivit ministrului Tanasescu, orice modificare a Codului Fiscal trebuie anuntata cu sase luni inainte de intrarea in vigoare si poate fi facuta numai prin lege.
In ciuda declaratiei sefului SGG,
Ministerul Sanatatii anunta ca nu se pune problema revenirii la 19 la suta a TVA la medicamente
Conducerea Ministerului Sanatatii a anuntat, ieri, ca nu se pune problema revenirii la valoarea de 19 la suta a TVA pentru medicamente. Astfel, ministrul Sanatatii, Ovidiu Branzan, a intrat in contradictie cu declaratia sefului Secretariatului General al Guvernului (SGG), Eugen Bejenariu, care tot vineri i-a avertizat pe farmacisti ca TVA ar putea reveni la valoarea initiala daca nu vor ieftini medicamentele in urmatoarele trei luni. "Odata cu intrarea in vigoare a noului Cod fiscal, de la 1 ianuarie preturile tuturor medicamentelor de uz uman, atat cele cu prescriptie medicala, cat si cele eliberate fara reteta, scad corespunzator cu reducerea cotei TVA de la 19 la suta la 9 la suta", se precizeaza intr-un comunicat al MS.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite