Guvernul Tăriceanu vrea să pună mâna pe SPP şi STS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

privind securitatea naţională, elaborat de Secretariatul General al Guvernului şi de Departamentul pentru Probleme de Securitate Naţională din cadrul Executivului, aceste două structuri militare

privind securitatea naţională, elaborat de Secretariatul General al Guvernului şi de Departamentul pentru Probleme de Securitate Naţională din cadrul Executivului, aceste două structuri militare ar urma să fie conduse de directori cu rang de secretari de stat. În prezent, SPP şi STS sunt subordonate CSAT, care numeşte directorii şi beneficiază de un buget propriu. Ministrul de interne, Vasile Blaga, şi-a exprimat însă, neoficial, opinia că SPP ar trebui să fie subordonat ministerului pe care îl conduce. Proiectul de lege privind securitatea naţională a fost prezentat, ieri, public de secretarul general al guvernului Radu Stroe (PNL). El a explicat, la o dezbatere, privind pachetul de legi referitor la siguranţa naţională, că o astfel de lege-cadru lipsea din acest pachet.

Olteanu: Serviciile au prea multă putere
La 2 august, guvernul va lua în discuţie, într-o primă lectură, acest pachet de legi elaborate de CSAT, a mai anunţat, ieri, Radu Stroie. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu (PNL), l-a completat, apreciind că parlamentul ar putea adopta toate aceste proiecte de lege până la sfârşitul lui octombrie. Luni, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că nu va numi noii şefi ai serviciilor secrete până când nu va exista un nou cadru legislativ privind siguranţa naţională. Bogdan Olteanu a afirmat însă ieri că ar dori ca viitoarele legi să conţină prevederi clare referitoare la respectarea drepturilor omului, şi nu la creşterea puterii serviciilor de informaţii. "Nu se pune problema lipsei de putere a acestor servicii", a spus preşedintele Camerei Deputaţilor, care a amintit că în urmă cu câţiva ani Horia Roman Patapievici şi Mihai Răzvan Ungureanu au fost urmăriţi de aceste servicii. "Exista o bază pentru asta, exista o bază şi pentru Omar Hayssam", a susţinut Olteanu. El a ironizat modul în care Traian Băsescu a degrevat Comunitatea Naţională de Informaţii (CNI) de orice responsabilitate în cazul Hayssam. "În naivitatea mea, credeam că CNI are alte obiective, cum ar fi coordonarea între structuri", a spus Olteanu, la doar câteva ore după ce Băsescu a susţinut că CNI face doar sinteză.

Weber: Nu am elaborat legile siguranţei
Fostul consilier prezidenţial pe probleme juridice, Renate Weber, care conduce în prezent Fundaţia pentru o Societate Deschisă, a ţinut ieri să precizeze că în perioada în care a lucrat la Cotroceni nu a condus grupul de lucru care a elaborat pachetul de legi privind siguranţa naţională. "Oameni din zona administraţiei prezidenţiale - Sergiu Medar şi Elena Udrea - au afirmat că eu am condus acest grup. Afirmaţia este neadevărată, grupul a fost condus de Claudiu Săftoiu", a precizat Weber, care este unul din criticii cei mai duri ai acestui pachet legislativ.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite