Guvernul promite FMI reducerea numărului de internări în spitale şi adaosul la medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spital
Spital

Numărul de internări în spitale va scădea, începând de anul viitor, cu 10% faţă de nivelul din acest an, conform unei măsuri avute în vedere de Guvern, pentru reducerea cheltuielilor din sistemul de sănătate.

De asemenea, Guvernul intenţioneză să limiteze marja de adaos comercial acceptată la achiziţiile de medicamentele utilizate în tratarea cancerului, diabetului, HIV/SIDA, TBC, la maxim 1,5% pentru achiziţii cu amănuntul şi la cel mult 4% pentru en-gros.

Măsurile sunt incluse în scrisoarea suplimentară de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional la finalul misiunii din octombrie-noiembrie şi obţinută de Mediafax.

Conform documentului, limitarea numărului de internări se va face prin contracte anuale încheiate cu unităţile spitaliceşti. Guvernul urmăreşte să elimine contractele obligatorii cu spitalele şi să încheie înţelegeri doar cu anumite unităţi, pe baze de concurenţă, şi

Guvernul intenţionează să modifice şi sistemul de plată al medicilor de familie, astfel încât aceştia să primească 50% pentru plata per capita (faţă de 70% în prezent), în favoarea plăţii per serviciu (limitată în prezent la 30%).

Plata per capita se referă la plata pe număr de persoane înscrise pe listă indiferent dacă acestea vin la medic sau nu.

În prezent, valoarea punctului pentru persoanele înscrise pe listă, indiferent dacă acestea vin sau nu la consultaţie la cabinetul medicul de familie este de 70%, iar valoarea serviciului, respectiv a consultaţiei, este 30%.

Scrisoarea convenită cu FMI relevă că va fi revizuit, cu asistenţa Băncii Mondiale, şi pachetul de beneficii asigurate de stat în sistemul medical, astfel încât să nu mai fie acoperite servicii de sănătate costisitoare şi care nu sunt esenţiale.

Pentru a îmbunătăţi controlul financiar asupra sectorului, Guvernul va limita sumele nominale aferente serviciilor trimestriale contractate cu spitalele, medicii de îngrijire primară şi farmaciile la sumele bugetate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite