Guşă: biletul, scos pe piaţă pentru afacerile lui Băsescu şi Udrea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul PIN este convins că actuala criză, provocată de preşedinte şi fosta lui consilieră, va costa imaginea României Cosmin Guşă, liderul Partidului Iniţiativa Naţională,

Liderul PIN este convins că actuala criză, provocată de preşedinte şi fosta lui consilieră, va costa imaginea României

Cosmin Guşă, liderul Partidului Iniţiativa Naţională, intră în Europa convins că a venit vremea ca românii să aleagă un alt fel de politică. Una în care rămăşiţele fostului Partid Comunist Român, metamorfozate sub sigle de partide democratice, să conteze din ce în ce mai puţin, iar locul lor să fie luat de o altă generaţie de politicieni. Uşor de spus, greu de făcut. Deocamdată, Becali urcă în sondaje, propulsat de orgoliile forţelor politice proeuropene, televiziunile preferă show-urile cu Vadim şi Oana Zăvoranu, iar scandalurile care se ţin lanţ în viaţa publică bucureşteană îi îndepărtează pe oameni de politică. Şi totuşi, Guşă crede că ultima telenovelă - "bileţelul" - va produce mutaţii în conştiinţa alegătorilor.

- Ovidiu Nahoi: Cum interpretaţi sfârşitul crizei biletelor?
- Cosmin Guşă: Cu o uşoară undă de ironie, dar fără a fi neserios, trebuie să recunosc că Băsescu, prin gestul lui, şi-a spălat păcatele faţă de partenerii liberali, în sensul că le-a dat posibilitatea să recupereze în plan politic, să preia iniţiativa şi să revină din nou la cârma Alianţei. Sigur că a făcut-o fără să vrea, e o înfrângere politică pe care o merită pentru că precaritatea gestului politic în sine, a prezenta un bileţel personal pe care ţi-l trimite partenerul tău, prim-ministru, este un gest descalificant pentru orice om politic şi el plăteşte pentru asta.

- Laurenţiu Ciocăzanu: Şi totuşi, Traian Băsescu poate spune că indiferent dacă e vorba de un bileţel secret, dacă interesul public cere ca el să fie dezvăluit, atunci…
- Unu: conţinutul biletului nu înseamnă pentru mine, ca om politic, şi ţinând cont şi de lege, trafic de influenţă. Doi: Traian Băsescu, dacă ar fi considerat, spre deosebire de mine, că este trafic de influenţă, ar fi avut datoria să acţioneze deîndată. Dacă nu, în faţa Justiţiei, măcar cu un telefon sau cu nişte măsuri sau o discuţie privată cu Călin Popescu Tăriceanu, lucru care nu s-a întâmplat.

- L.C.: Ca unul care îl cunoaşteţi bine pe Băsescu, cum vă imaginaţi felul în care a fost pus la cale scenariul filmului "bileţelul"? Unde s-a clocit el, cine a avut iniţiativa, preşedintele, doamna Udrea ....?
- Scenariul ăsta se bazează pe două lucruri, ambele descalificante după părerea mea. Primul se referă la iminenţa dezvăluirii contractelor de la RAPPS legate de numele Elena Udrea. Ea spusese până atunci că nu a făcut afaceri cu statul, se ştia că acel control era aproape de finalizare şi atunci a fost nevoie de o strategie de deturnare a atenţiei opiniei publice. Al doilea element: nu s-a mai întâmplat în istoria României de când există presă ca o presupunere acceptată unanim în breasla ziariştilor - cum că Elena ar putea fi amanta preşedintelui - să fie folosită pentru obţinerea de efecte spectaculoase în plan public, pe subiecte serioase.

- L.C. L-a dus Elena Udrea de nas pe Băsescu?
- Nu cred că l-a dus de nas. S-au înţeles foarte bine, s-au pus de comun acord să servească acest bilet, în condiţiile în care chiar şi Traian Băsescu avea cunoştinţă că urmează o serie de rapoarte de control finalizate, legate de RAPPS, de interesele de la Ministerul Agriculturii şi banii pe care PD i-a cheltuit aşa cum nu se cuvine acolo, legate de Ministerul Transporturilor şi clientela PD, care a primit lucrări de multe sute de milioane de euro şi, bineînţeles, marele scandal numit traficul de influenţă pe care Ioan Oltean, în calitatea sa de lider PD şi mentor al lui Emil Boc, l-a făcut la nivelul lui Codruţ Şereş pentru energie ieftină. Toate acestea sunt scandaluri care, în această primăvară, se vor consuma. Şi atunci au fost două elemente: spaima Elenei că dezvăluirea privind RAPPS o va decredibiliza, nu vorbesc de aspectul legal, ci de cel moral, şi spaima lui Băsescu că mitul "Traian Băsescu = Maica Tereza", şi că doar Călin Popescu Tăriceanu are grupuri de interese se va spulbera. Aici a fost o concurenţă între interesele de afaceri ale celor doi.

- O.N.: Nu putea găsi preşedintele un om mai credibil? Boc, de pildă, poate avea mai multă credibilitate dacă arunca pe piaţă bileţelul…
- Dovadă că nu a fost ales.

- O.N.: Cum vedeţi faptul că PD nu a ieşit de la guvernare?
- L.C.: Se poate vorbi de un început de ruptură între PD şi Traian Băsescu?
- La PD, astăzi, interesele primează. Sunt oameni care au o clientelă foarte mare în jurul lor, de la Videanu, Berceanu, oameni care pot fi legaţi de această clientelă şi care nu pot lua decizia ieşirii de la guvernare pentru că aşa vrea Băsescu. În acelaşi timp, cred că nici Băsescu nu era interesat de ieşirea de la guvernare. El o susţinea numai declarativ. Cred însă că se va cantona în continuare la nivelul acestor mesaje.

- O.N.: Dacă ar fi să judecăm în termeni de război, cu ce s-a tras, cu mitraliere, cu arme grele, cu arsenalul atomic?
- Nu s-a tras. S-a făcut doar o paradă militară, de ambele părţi. Noi aici vorbim de interese, de sume mari, de documente existente, chestiile care s-au vehiculat până acum sunt mici. Victimele acestui război sunt colaterale, fel de fel de nevinovaţi care or să cadă, dar nu de natură a afecta grupul de interese personale al fiecărui partid.

"Eu am scris multe note din astea"

- L.C.: Iată că biletul Elenei Udrea a deschis o Cutie a Pandorei pentru că au apărut alte bilete. Ultima noutate este biletul lui Băsescu, scos de Voiculescu.
- O să vorbesc despre bileţelul lui Voiculescu, după ce voi vorbi de documentul pe care l-a prezentat Elena Udrea, respectiv Raportul Rompetrol. L-am văzut şi eu, poate l-aţi văzut şi dv., în momentul ăla, şi acolo se vorbea despre abuzurile procurorilor. Acel raport era legitim. O mare companie care se loveşte de abuzul procurorilor în România trebuie să facă contacte la cel mai înalt nivel politic ca să poată bloca abuzurile. Acum vin şi vorbesc despre Voiculescu…

- O.N.: …Dv. aţi scris bilete de genul celui scris de Tăriceanu?
- Eu am scris multe note din astea. Pentru că atunci când trimiţi documente unui om... Dacă vorbim despre ce scrie pe bileţelele pe care i le trimiteam lui Adrian Năstase, în calitate de prim-ministru, între 2001-2003, nu ştiu să vă spun. Dacă vreţi să aflaţi ce scriam pe bileţelele către Traian Băsescu, în 2004, în calitatea lui de primar şi preşedinte de partid, nu ştiu ce să vă spun, nu ţin minte.

- O.N.: O dovadă de neglijenţă?
- Da, în cazul unui om politic care n-are deloc principii sau bariere, cum este Traian Băsescu, să trimiţi asemenea bileţele care sunt interpretabile într-un fel sau altul… Dovadă că un asemenea bileţel este port-armă. Nu ştiu câţi oameni politici din România păstrează bileţele. Nu păstrezi. Deci, primeşti documentul, bileţelul îl arunci, ce să faci cu el. Nu este o chestie oficială, ştampilat.

- L.C.: Se putea gândi Traian Băsescu atunci că îl va putea folosi cândva?
- Dovadă că l-a păstrat. Eu, dacă vreau să-l şantajez pe un om cu ceva, păstrez ceva. Un bileţel pe care-l păstrezi aproape doi ani de zile nu e o întâmplare, probabil e un fel ....

- O.N.: Se păstrează la arhivă aşa ceva?
- Nu se păstrează la arhivă un asemenea bileţel. Cred că a fost o vorbă aruncată. Dacă se păstrează la arhivă trebuie să fie arhivat, număr de arhivare pe el, ştampilă. Or bileţelul nu avea legătură cu Raportul Rompetrol.

- L.C.: Şi Codruţ Şereş a păstrat un bilet…
- Nu este în mod clar trafic de influenţă prin ceea ce a făcut Băsescu, prin lucrurile pe care le-a spus pe Raportul ALRO. Mi se pare chiar normal ca, într-un spirit de transparenţă, să poţi să comunici în felul ăsta cu miniştrii, cu prim-ministrul… Ce rămâne aici sunt interesele instituţiei prezidenţiale în relaţia cu ALRO. Pentru că, după informaţiile mele şi după cum este cunoscut public, Theodor Stolojan a fost foarte preocupat de subiectul ALRO şi de energie ieftină în calitatea sa de consilier prezidenţial pe probleme economice la Cotroceni.

"Plătim scump politica anti-Rusia"

- O.N.: Dinu Patriciu a spus că a avut o întâlnire cu Băsescu în toamna lui 2005 şi acolo preşedintele i-ar fi spus o chestie incredibilă: că va urma un conflict major cu Rusia!
- Faptul că Băsescu n-a infirmat o declaraţie de o asemenea gravitate poate avea consecinţe grele. Nu este nicio surpriză pentru mine că a putut să gândească aşa, pentru că tot mandatul el şi l-a dedicat, după vizita pe care a avut-o la Moscova, unei escaladări a relaţiei proaste deja existente între România şi Rusia, fără beneficii de niciun fel pentru România. Oamenii de afaceri, care sunt extrem de dornici, fac comerţ cu Rusia şi nu reuşesc să fie martori la aşa ceva. Din păcate, el este genul de personaj politic care subordonează interesului şi imaginii personale orice proiect naţional. Noi astăzi avem o relaţie îngheţată cu Rusia.

- .... L.C.: Să fie ea pe placul Americii?
- America nu are vreun interes într-o asemenea relaţie. Singura referire publică pe care a făcut-o vreun preşedinte al Statelor Unite oficial a fost cea a lui George Bush, la Bucureşti, privind "podul către noua Rusie", şi a fost un lucru foarte important pentru România. Traian Băsescu încalcă acest proiect, deşi spune că el crede într-o axă de prietenie şi colaborare cu Statele Unite. În plan obiectiv, noi plătim aceast tip de politică prin cel mai mare preţ la gaze pe care îl achităm în Europa. În alt plan, economic, prin cea mai mare taxă vamală de mobilă dintre toate ţările care exportă mobilă şi în Rusia, deşi era un spaţiu cvasiexclusiv al exportului de mobilă din România, şi prin blocarea pieţei de vinuri, în condiţiile în care în Rusia se afla într- o mare criză pentru că tocmai blocaseră importul de vin din Georgia şi Moldova, din cauza conflictelor îngheţate.

- O.N.: Spuneţi aceste lucruri pentru că aveţi o relaţie politică preferenţială cu nişte cercuri politice din Rusia?
- În calitatea mea de om politic şi de preşedinte de partid, una din priorităţile politice externe ale României pe care eu o văd acum este cea legată de îmbunătăţirea şi ajungerea la unele relaţii privilegiate cu Rusia, din pur interes economic şi pragmatic. Democraţia din Rusia nici nu-mi place şi pot să recunosc public.

- L.C.: Chiar aşa, de ce există încă un reflex public atât de nervos faţă de Rusia, în condiţiile în care şi SUA, şi Europa doresc o relaţie bună cu Kremlinul?
- Comentatorii politici din România nu sunt acomodaţi să vorbească atât de relaxat despre Rusia, dintr-un complex pe care şi cei tineri l-au moştenit de la cei mai în vârstă.

- L.C.: Sunt cu adevărat interesate NATO şi Uniunea Europeană de o asemenea politică de parteneriat cu Rusia?
- NATO are nevoie de parteneri precum Rusia şi pentru asta e nevoie de punţi. România, dacă vrea, poate să le ofere o punte. Finlanda are un statut avantajat în Uniunea Europeană, datorită faptului că are acea relaţie privilegiată cu Rusia şi este un fel de anticameră.

Cum comentează

Becalizarea României

Simpatia către Gigi Becali nu este o admiraţie faţă de un om politic, ci speranţa că la un moment dat te vei întâlni cu el şi-ţi va lăsa în mână 100 de euro. Politica lui personală este să dea şi este degradant pentru România că aceasta este agenda publică a românilor. Şi atunci e normal ca lipsa unei dezbateri reale, adică a campaniei electorale declanşate la nivel electoral să pară că are mai mult succes un mesaj tip Becali. Sunt optimist şi cred că mai sunt încă piloni şi în politica şi media românească ca să se înceapă o resuscitare a valorilor reale.

Partidul care va câştiga viitoarele alegeri

Am doi parteneri. La dreapta este Bogdan Oltean, de care mă bucur foarte mult, că este primul politician din generaţia mea care a reuşit să vină într-o suprastructură a puterii într-o ordine constituţională. În cealaltă parte, îl am pe Victor Ponta care, în mod evident, a câştigat foarte mult în consistenţă şi cred că rolul lui în PSD va fi unul din ce în ce mai important. Sunt oameni cu care eu pot să fac proiecte.

Dacă s-ar forma un partid cu aceştia şi încă şapte-opt pe care pot să îi enumăr, în mod clar ar câştiga viitoarele alegeri. Ar fi primul partid care ar câştiga cu peste 50 la sută.

Cine va guverna după 2008?

După cum arată lucrurile acum, România, din punct de vedere politic şi din cauza jocului extrem de periculos pe care Traian Băsescu îl face cu serviciile secrete, se va împărţi în mod semnificativ, într-o coaliţie Băsescu şi una anti-Băsescu. Cea care va câştiga, pronosticul meu de astăzi este coaliţia normalităţii care va primi o etichetă anti-Băsescu. Românii conştientizează repede faptul că rigorile politicii de reprezentare a României din 2007 încolo sunt altele şi nu sunt accesibile unui fel de a face politică a lui Traian Băsescu. În 2009, sper să câştig eu.

Ce îl frământă

- Reprezentarea externă este cel mai mare impas al României. Ultimul gest pe care l-a făcut Băsescu de a arăta un bilet personal este unul care, pe termen mediu, izolează România.

- L.C.: Deranjează pe Europa?
- Orice lider european a privit cutremurat, sigur nedeclarat, cum un preşedinte din anul 2007, dintr-o ţară membră a UE este în stare să arate la tv un bileţel personal.

- L.C.: - Are dreptate procurorul general, Laura Kovesi, când spune că biletul ascunde o posibilă acuzaţie de corupţie?
- Greşeşte, dar este o doamnă care reprezintă expresia grupurilor de influenţă din PD şi atunci nu are cum să facă alte declaraţii. Dacă justiţia ar fi funcţionat, nici Patriciu cu Rompetrol, nici primarul de la Vâlcea n-ar fi semnat memorii pe care să le trimită tuturor într-un gest disperat. Este un demers care nu te ajută în justiţie. În ţările unde justiţia funcţionează nu vezi lobby înaintea proceselor. Articole şi atât. Acolo este o discreţie pentru că ştii că funcţionează.

Candidez fără probleme împotriva lui Traian Băsescu. Şi sunt singurul om politic astăzi care, pe lângă faptul că poate să-l concureze cu succes, i-ar da şi câţiva fiori.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite