Gunoiul din Timişoara sufocă o localitate vecină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul comunei Şag acuză Garda de Mediu că nu aplică legislaţia, ignorând dezastrul ecologic Locuitorii comunei Şag sunt intoxicaţi de mirosul insuportabil care provine de la groapa

Primarul comunei Şag acuză Garda de Mediu că nu aplică legislaţia, ignorând dezastrul ecologic

Locuitorii comunei Şag sunt intoxicaţi de mirosul insuportabil care provine de la groapa de gunoi din Timişoara, aflată la câţiva kilometri de comună. Primarul acuză autorităţile că nu iau în seamă poluarea provocată de bomba ecologică.

Groapa de gunoi a Timişoarei, considerată cea mai gravă problemă de mediu a regiunii, trebuie închisă la finele acestui an. Proiectul amenajării unui nou deponeu nu este însă în stadiu foarte avansat, astfel încât există riscul ca, din 31 decembrie 2008, timişorenii să nu mai aibă unde arunca gunoiul. Cei mai afectaţi de întârzierea cu care se rezolvă problema sunt locuitorii comunei Şag, în vecinătatea căreia se află vechea groapă de gunoi. Primarul localităţii spune că s-a ajuns la această situaţie gravă pentru că autorităţile de mediu au refuzat să aplice legea.

Un munte de gunoaie

Un munte de gunoi care emană un miros insuportabil la kilometri distanţă, aceasta este prima imagine a Timişoarei pentru toţi cei care intră în capitala Banatului pe drumul european care vine de la Belgrad. În ultimii cinci ani, s-au tras constant semnale de alarmă cu privire la dezastrul ecologic provocat de această groapă de gunoi. Reprezentanţii Gărzii de Mediu, instituţia responsabilă cu aplicarea legii în domeniu, recunosc gravitatea situaţiei în declaraţii sforăitoare, fără a face însă nimic.

"Este o bombă ecologică despre care s-au tras zeci de semnale de alarmă. Nu se poate să ai o asemenea mizerie pe drumul european. Primăria Timişoara nu a făcut nimic pentru a amenaja cât de cât groapa. Ne plăteşte nouă un miliard taxă de concesiune pentru teren. Însă suma asta este nimic pe lângă poluarea pe care o provoacă", declară Venus Oprea, primarul comunei Şag. Acesta mai spune că anul trecut a încercat să pună piciorul în prag.

"Dar rezultatul a fost că a venit peste mine Garda de Mediu şi mi-a dat 150 de milioane amendă. Pentru mine este foarte clar că cei de la mediu protejează Primăria Timişoara. Iar eu, un primar atât de mic, nu mă pot pune cu un oraş aşa de mare. Oricum, e o ruşine că Aradul are groapă ecologică de gunoi şi Timişoara, care e un oraş mult mai puternic, nu a rezolvat problema", a mai spus Venus Oprea.

Soluţia - un nou deponeu ecologic

Bomba ecologică de la Parţa ar fi trebuit dezamorsată la 1 ianuarie 2007. În momentul aderării la Uniunea Europeană, legislaţia de mediu comunitară impunea amenzi drastice în acest caz. S-au obţinut însă amânări, prima până la 1 ianuarie 2008 şi a doua până la 1 ianuarie 2009. Soluţia la problemă este amenajarea unui deponeu ecologic pe 40 de hectare, în zona Ghizela. Deponeul urmează să devină unul regional şi ar trebui deschis până la 31 decembrie 2008.

Termenul acesta este considerat însă foarte optimist de reprezentanţii Consiliului Judeţean, care gestionează proiectul. "Am identificat fonduri europene şi în septembrie ar putea avea loc licitaţia pentru constructor. Valoarea proiectului este de aproximativ 40 de milioane de euro. Ar putea fi gata prima alveolă până la 1 ianuarie 2009, însă este un termen foarte optimist, pentru că pot apărea contestaţii în procedura de licitaţie", declară preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc. Acesta spune că se încearcă negocierea cu Ministerul Mediului a unei noi amânări a închiderii gropii de la Parţa cu încă şase luni.

Garda de Mediu nu răspunde

Directorul Comisariatului Timiş al Gărzii de Mediu, Daniela Minca, nu a putut exprima un punct de vedere, nefiind de găsit. Reprezentanţii Direcţiei de Comunicare a Primăriei Timişoara au refuzat să exprime un punct de vedere. "Suntem liberi până luni, aşa că nu declarăm nimic", a spus Violeta Mihalache, directorul Direcţiei Comunicare a Primăriei Timişoara. Mai comunicativ a fost viceprimarul Adrian Orza. "Noi am demarat proiectul pentru staţia de sortare. Nu după noi se aşteaptă. Dincolo de asta, proiectul iniţial a fost al nostru şi l-am cedat Consiliului Judeţean", a declarat Orza.

Zece milioane de metri cubi de gunoi

Deponeul de la Parţa-Şag funcţionează din anul 1972 şi este administrat de către SC RETIM Ecologic Service SA începând din anul 1997. Numai în Timişoara şi localităţile periurbane, societatea are aproximativ 295.000 de abonaţi casnici şi peste 8.300 de agenţi economici. De la aceştia, numai în anul 2007, s-au transportat la deponeu aproximativ 137.000 tone de deşeuri. Cantitatea de deşeuri depusă în perioada de funcţionare se apropie de 10 milioane de metri cubi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite