Gunoaiele de la Petrila, în flăcări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşeurile depozitate în gropi care ar trebui desfiinţate iau foc peste noapte, iar gropile ecologice sunt încă în aşteptarea avizelor Pompierii nu au reuşit să stingă focul de la

Deşeurile depozitate în gropi care ar trebui desfiinţate iau foc peste noapte, iar gropile ecologice sunt încă în aşteptarea avizelor

Pompierii nu au reuşit să stingă focul de la groapa de gunoi de la Petrila. Fumul şi cenuşa au acoperit două oraşe, iar deşeurile au ars mocnit multă vreme.

Groapa de gunoi din localitatea Petrila, judeţul Hunedoara, a luat foc în noaptea de duminică spre luni, iar pompierii nu au reuşit să stingă focul.

Oraşele Petrila şi Petroşani au fost acoperite de nori groşi de fum, iar vântul care bătea destul de puternic a favorizat extinderea incendiului pe toată suprafaţa gropii de gunoi, anunţă Mediafax. Unul dintre angajaţii Societăţii de Gospodărire Petroşani, firma care administrează groapa de deşeuri, a declarat că extinderea incendiului ar fi putut fi împiedicată.

Însă, utilajele au fost, şi ele, la un pas de a fi făcute scrum. Dacă excavatoarele cu care sunt împinşi munţii de gunoaie s-ar fi aflat în stare de funcţionare, nu s-ar mai fi putut produce autoaprinderea generată de gazele care sunt emise de deşeuri, spun hunedorenii. Viorel Stoica, unul dintre paznicii gropii de gunoi, a declarat pentru Mediafax că excavatorul folosit la depozitarea deşeurilor era stricat de câteva zile, iar pompierii au fost nevoiţi, mai întâi, să stingă flăcările din jurul acestuia ca să nu ia foc.

Judeţul Hunedoara, bombă ecologică

Groapa de gunoi din Petrila, care trebuie ecologizată până în 2009, se aprinde foarte des, după spusele locuitorilor, şi nu prezintă siguranţă pentru mediu.

Gropile de gunoi din Hunedoara sunt adevărate focare de infecţie, niciuna dintre cele nouă gropi care se află aici nefiind conformă cu normele europene. Pericolul este iminent pentru sănatatea oamenilor şi pentru mediu, iar incendiile se pot declanşa în orice moment, din cauza gazelor care se acumulează. Până în prezent au fost închise patru gropi de gunoi în localităţile Brad, Călan, Hunedoara şi Geoagiu. Groapa de gunoi de la Deva va trebui închisă în câţiva ani.

În apropierea acestei gropi, o adevărată bombă ecologică, trăiesc, de ani de zile, zeci de familii ce se pot îmbolnăvi oricând, dând naştere, astfel, unor adevărate epidemii de hepatită sau alte boli contagioase. Conform legii, pe spaţiul gropilor de gunoi care se închid timp de 30 de ani este interzis accesul vitelor sau al maşinilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite