Gulăştele slovace din Nădlac, magnet pentru turiştii maghiari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artă culinară tradiţională la graniţa cu Ungaria Sute de turişti din Ungaria şi Slovacia şi din judeţele Arad şi Bihor au participat, duminică la Festivalul artei culinare

Artă culinară tradiţională la graniţa cu Ungaria

Sute de turişti din Ungaria şi Slovacia şi din judeţele Arad şi Bihor au participat, duminică la Festivalul artei culinare tradiţionale din oraşul arădean Nădlac.

Salamul de Nădlac, marcă înregistrată

Turiştii au stat, minute în şir, la rând să-şi cumpere produse preparate după reţete vechi de sute de ani: salam de Nădlac, găluşte tăuţeşti, colac ţărănesc şi gulke. Primarul oraşului Nădlac, Vasile Ciceac a declarat că, slovacii din Nădlac au reuşit, de-a lungul timpului, să se facă recunoscuţi pentru prepararea unor specialităţi culinare, unice în ţară. "Nădlăcanii se ocupă cu producţia de boia.

Există în oraş cel puţin două tipuri din acest produs cu gust unic în ţară. Boiaua de Nădlac este ingredientul-secret a două preparate specifice, paprikaşul şi salamul, care au un gust deosebit.

Cele două preparate au la bază o reţetă veche, maghiară, căreia slovacii i-au adus îmbunătăţiri, iar, la ora actuală, le putem numi specialităţi <> . Paprikaşul şi salamul se prepară din carne de vită şi porc şi foarte multă boia.

Găluşte de 200 de ani

Haluske, aşa cum li se spune găluştelor tăuţeşti în limba slovacă, se prepară după o reţetă veche de 200 de ani. "Găluştele tăuţeşti nu lipseau de pe mesele fostului dictator Ceauşescu, ori de câte ori trecea prin Arad. Aluatul găluştelor era preparat la Nădlac şi trimis apoi la casa de oaspeţi din Arad, unde era cazat dictatorul. Acolo erau fierte pe aburi pentru a putea fi servite călduţe", a declarat Vasile Ciceac.

Din mărturiile istorice ale oraşului Nădlac reiese că această reţetă datează din jurul anului 1800, când a avut loc reaşezarea comunităţii. Atunci a venit la Nădlav o comunitate slovacă importantă, cu preot şi învăţători. Acum ei reprezintă aproape jumătate din populaţia oraşului.

Reţeta

Găluştele tăuţeşti - haluske, sunt preparate dintr-un aluat în care se pune făină, puţin zahăr, puţină sare şi apă. După ce găluştele se umflă se dau prin brânză, nuci şi mac şi se servesc călduţe.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite